Rektorn har ordet februari - Kunskapsskolan Enköping

Rektor Lena Odén berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev februari 2025

Hej,

Nu en vecka efter det fruktansvärda dådet är det fortfarande svårt att sätta ord på det som skedde i Örebro förra veckan. Plötsligt har det hänt, det som vi hoppades att vi skulle få slippa uppleva i en svensk skola. Att förbereda oss för det värsta är tyvärr något vi behöver göra, precis som vi vet hur vi ska agera vid en eventuell brand behöver vi veta hur vi ska agera i en hotfull och våldsam situation. På Kunskapsskolan har vi alla fått utbildning inom PDV (pågående dödligt våld) av Lena Ljungdahl som är säkehetsexpert och tidigare polis. Vi jobbar också med det material som vi fått av henne kring hur vi utbildar våra elever i det svåra ämnet. För visst är det viktigt att vi har beredskap men samtidigt vill jag trycka på att när debatten fylls av röster som förordar låsta dörrar och metallbågar ska vi komma ihåg att skolan behöver både säkerhet och trygghet. Och trygghet handlar väldigt mycket om att skolan ska vara en välkomnande plats, med goda relationer, där alla blir sedda. Det är grunden för en trygg och säker skola.

I svåra stunder, när hemskheter sker i omvärlden, är det viktigt att ta hand om och möta elevernas oro och frågor. Samtidigt är det också viktigt att vardagen får fortsätta. Den senaste veckan har präglats av händelsen i Örebro men vi har samtidigt låtit skolvardagen pågå.

Nedan kommer information som jag hade tänkt skicka ut med månadens rektorsbrev, lite information om Kunskapsskolans vetenskapliga råd och antagningen till nästa läsår.

Kunskapsskolans vetenskapliga råd
Jag skulle vilja berätta om Kunskapsskolans vetenskapliga råd. Kunskapsskolan har ett vetenskapligt råd som består av fyra forskare inom utbildningsområdet. Rådet har funnits sedan 2019 och träffas två gånger per läsår. I fördjupade samtal möts forskning och praktik och vi på Kunskapsskolan får feedback och vägledning.

Syftet med Kunskapsskolans vetenskapliga råd är bland annat att stärka kontaktytorna mellan forskning och praktik och att fördjupa och bredda samtalet kring utbildning, pedagogik, didaktik, elevhälsa med mera. Inom Kunskapsskolan är det centralt med en stark vetenskaplig grund inom allt vi gör. Genom vetenskapliga perspektiv från det vetenskapliga rådet kan vi erbjuda en undervisning i framkant där eleverna trivs och får de bästa möjliga förutsättningar att nå sina mål.

Under rådets senaste träff låg fokus på datadriven skolutveckling, alltså hur vi kan använda information från enkäter, betyg, klassrumsobservationer och liknande för att identifiera utvecklingsområden och säkerställa god kvalitet, inom Kunskapsskolan centralt såväl som på respektive skola.

Medlemmarna i rådet deltar under två års tid. Det ger forskarna möjlighet att ta del av Kunskapsskolans verksamhet och på olika sätt bidra med erfarenheter från sina forskningsfält. Många forskare har genom åren bidragit i rådet och med sina vetenskapliga perspektiv stöttat Kunskapsskolans verksamhet. Idag består Kunskapsskolans vetenskapliga råd av:

  • Karim Hamza (ordförande), professor i naturvetenskapsämnernas didaktik vid Stockholms universitet. Deltar i nätverksprojektet Komparativ didaktik och professionell utveckling för lärare där de utvecklar teoretiska och metodologiska grunder för didaktisk forskning.
  • Linda Fälth, professor vid Linnéuniversitetet, med forskningsintresse kring läsning, läsutveckling, läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Undervisar i Grundlärarprogrammets F–3 samt Fritidshemsinriktning, Speciallärarutbildningen och Specialpedagogutbildningen. Linda har även en central roll i den pågående läroplansutredningen.
  • Robert Thornberg, är professor vid Linköpings universitet och forskar om mobbning, kränkningar och sociala relationer i skolan. Robert är en mycket välciterad forskare inom sitt fält, såväl nationellt som internationellt.
  • Niclas Rönnström, är lektor vid Stockholms universitet och forskar kring pedagogiskt och kommunikativt ledarskap med fokus på skola och utbildning. Niclas har stor erfarenhet av att driva förbättringsarbete på skolor

Avslutningsvis kan jag berätta att vi är i full gång med antagningsprocessen till nästa läsår. Det är alltid lika roligt och spännande att få erbjuda nya elever plats på vår fina skola. Jag passar också på att önska er och alla elever en fin sportlovsvecka!

Med vänlig hälsning,
Lena Odén
rektor

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018