Ansök
Om oss

Rektorn har ordet februari - Kunskapsskolan Enskede

Rektor Dejan Urukalo berättar om händelser på skolan.

Februari 2019

Hej alla elever och vårdnadshavare!
Veckorna går fort nu och det är redan dags för sportlov och möjlighet till vila från skolarbetet för eleverna men även lite ledighet för våra medarbetare.

Under veckorna som varit har vi haft två besök från Holland. Besöken har varit väldigt lyckade och uppskattade. Våra fantastiska elever har hjälp till att vara guider och visat besökare runt i skolan. De blir alltid så imponerade av hur väl insatta våra elever är i sin egna skolgång och hur stolta de är över sin skola.

Vi har haft årets första elevråd som var otroligt roligt,intressant och spännande. Eleverna lyfter både stora och små saker, allt ifrån fler klockor på skolan till hur lärarna kan arbeta med sin undervisning. Elevrådsrepresentanterna lyfter sedan ämnen från elevrådet till sina basgrupper på basråden.

Efter lovet
Efter sportlovet drar alla nationella prov för årskurs 9 igång och pågår sedan fram till en bit in i maj. Det är en mycket intensiv period, speciellt för våra elever i årskurs 9. Under tiden då de nationella proven pågår i både årskurs 6 och 9 beviljar vi inga ledigheter för våra elever.

Språkolympiaden
Språkolympiaden (International Language Competition) är en språk- och kulturtävling i moderna språk och svenska för grund- och gymnasieskolor. Ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, It’s Learning och Mundolingue.

Vi är glada att kunna meddela att 4 av våra elever i årskurs 9 har gått vidare till Regionsfinalen. Två elever i spanska och två i tyska. Nu håller vi tummarna för att det ska gå bra för dem!

Enkäter
Efter sportlovet den 5 mars drar Kunskapsskolans egna enkät igång. Enkäten skickas och ut till alla vårdnadshavare och elever på skolan. Enkäten stänger den 18 mars.

Resultaten från elev-och föräldraenkäten används både centralt och lokalt på skolan för att utveckla vår pedagogik och organisation, allt för att skapa en så bra skola som möjligt för alla våra elever. Det är därför mycket viktigt för oss att så många som möjligt svarar på enkäterna.

Prao
Under januari och februari har våra elever i årskurs 8 och 9 varit ute på prao. Praon har varit ett uppskattat inslag för många elever med chans att få en inblick i arbetslivet. Från och med 1 juli 2018 gäller nya bestämmelse om obligatorisk prao. Se mer information på skolverket.se

Besök av föräldrarådet
Onsdagen den 13 februari hade vi på skolan besök i form av 6 föräldrar som sitter med i skolans föräldraråd. Vi på skolan visar gärna upp vår verksamhet då det blir lättare att förstå hur vi arbetar både organisatoriskt och pedagogiskt.

De fick vara med på arbetslagens morgonmöte, sitta med på personliga handledningssamtal, vara med på basgruppssamling samt besöka ett par lektioner. Utöver detta fick de en guidad rundvandring ihop med elever samt lunch i vår matsal.

Besöket var mycket uppskattat av alla föräldrar som var här men även av oss på skolan. Den feedback vi får hjälper oss att få syn på områden som vi kan jobba vidare med men vi får även välbehövligt beröm för det som fungerar bra.

Nedan finner ni några citat från deras skriftliga reflektioner;

Jag vill bara tacka för att jag fick möjlighet att vara med i skolan.

Ni gör ett fantastiskt jobb. Det känns väldigt trevligt att du tar dig tid med oss föräldrar och ser det som viktigt.

... jag fick intryck av att det var en elev som inte hade jättelätt för sig i alla ämnen men att det verkligen följs upp, och att han fick bra stöd. Det var kul att se.

Vi var också med på inledningen av en svenskalektion med niorna, de skulle skriva novell. Jättebra genomgång av läraren och eleverna satt knäpptysta och fokuserade under tiden.

Jag tyckte hon var superbra med eleverna, verkar ha mycket bra koll på deras styrkor och utmaningar. Hon hade ett väldigt fint sätt med dem, både mjuk och peppande men ändå bestämd och med pondus. Nu förstår jag bättre hur viktiga dessa samtal är för vissa elever som behöver detta stöd.

Maten var bra. Lite provocerade tycker jag att så många elever klagar och att de blivit något man ska göra. De inser inte hur bra de har det jämfört med nästan alla elever i resten av världen…

Väldigt trevlig stämning på skolan, skön relation mellan elever och skolpersonal

Lärarna verkar kompetenta och jag tror att de gillar att jobba med varandra. Tycker det verkar vara en bra nivå på lärare överlag och de jag träffade var öppna för att ta emot oss och visa.

Imponerad över vilken koll lärarna hade på morgonmötet. Alla drog sin presentation av dagen och ämnet. Det märktes att lärarna var väldigt trygga och bekväma.

Blev förvånad över hur tyst och lugnt det var.

Då jag har lång erfarenhet av olika skolor, både då det kommer till mina vuxna barn och till min dotters tidigare skolgång, så har jag en hel del att jämföra med. Jag har alltid tyckt att Kunskapsskolan i Enskede är en jättebra skola. Det tyckte jag redan då mina äldre döttrar gick där. Jag trodde faktiskt inte att den kunde bli så mycket bättre, men jag hade fel. Den skola jag besökte är helt fantastisk. Jag önskar att ALLA skolor kunde vara som denna!

Vi på skolan vill rikta ett stort tack för visat engagemang och hoppas att vi kan göra om detta snart. Om ni är intresserade av att vara med en dag på skolan är ni välkomna att höra av er till era barns personliga handledare eller direkt till mig.

Ny matleverantör
Det är nu klart att vi kommer att få en ny matleverantör från och med höstterminen 2019. Under hösten och våren har en central upphandling gjorts och valet har nu landat på en leverantör som heter Närda. Närda är specialiserade på en särskild teknik, sous-vide, som innebär att maten värms på plats i skolan lite i taget för att serveras direkt. Jämfört med traditionell catering med mat som varmhålls hela förmiddagen bevaras både näringsämnen och smakämnen bättre. Det är också lättare att beräkna mängden mat och den mat som inte är uppvärmd kan sparas och serveras senare. Tekniken innebär att vi kan minska matsvinnet och de sammanlagda mattransporterna till och från Kunskapsskolans grund- och gymnasieskolor.

En aspekt som varit väldigt viktig i upphandlingen är matsäkerhet och spårbarhet, särskilt mot bakgrund av den köttskandal med obesiktat kött som vår skola drabbades av nyligen. Vår nya leverantör använder bara kött och fågel från svenska producenter och spårbarheten är mycket god.

Det kommer alltid att serveras två rätter, varav en vegetarisk. I det nya konceptet finns också en fräsch salladsbar. Allergener minimeras i tillagningen och specialkost tillagas helt separat.

Vi kommer att ha matråd och följa upp vad eleverna tycker genom enkäter flera gånger per termin. Ambitionen är förstås att eleverna ska tycka att maten är bra, att de ska äta sig mätta och få energi för hela skoldagen.

Vi önskar er alla ett riktigt härligt lov!

Dejan Urukalo
Rektor

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.