Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Fruängen

Rektor Dejan Urukalo berättar om händelser på skolan.

Oktober 2024

Tiden går fort, hösten är här och vi är snart inne i november månad. Jag börjar med att tacka alla föräldrar som deltog i våra föräldramöten som hölls i september av våra arbetslag.

Idag har vi haft vårt traditionella halloweenfirande som involverar och engagerar både elever och medarbetare på skolan. Personalen dekorerade bland annat ingången och klädde ut sig. Skolans hållbarhetsråd organiserade en utställning i ett av studierummen, förberedde en presentation för alla elever till våra basgrupssamlingar samt arrangerade en tävling. Det var roligt att se att så många elever tog tillfället i akt att klä ut sig. I år hade vi en maskeradtävling där varje arbetslag utsåg två vinnare i varje årskurs som fick varsin biobiljett.

Informationshäfte för vårdnadshavare
Första rektorsbrevet för läsåret skickades ut i augusti och där bifogade jag vårt sammanställda rutinhäfte för skolan “Information vårdnadshavare”. Detta häfte kan vara bra att ha till hands under läsåret, där hittar ni det mesta av den information ni behöver känna till om våra rutiner på skolan. Om du av någon anledning inte har fått informationshäftet så kan du höra av dig till mig så bifogar jag det. En korrigering gällande information som finns med där i vårt elevkalendarium är att fredag 15 november inte längre är en halvdag, utan en vanlig skoldag.

Höstlov
Nästa vecka är det lov för eleverna. Numera brukar höstlovet kallas för läslov vilket vi som arbetar inom skolan ser positivt på. Hos oss har vi ett litet skolbibliotek där eleverna kan låna fysiska böcker samt ett digitalt bibliotek med digitala böcker på Kunskapsporten. I och med ledigheten så finns det mer tid över till att läsa vad man vill och vi hoppas på ett gott samarbete i att uppmuntra våra ungdomar i läsningen.

Vi har i medarbetargruppen två gemensamma arbetsdagar under höstlovet då alla dels kommer att delta i en utbildning i hjärt- och lungräddning, dels pedagogiska inslag genom ett projekt som leds av skolans förstelärare där vi fördjupar oss i samt diskuterar relationellt klassrumsledarskap med en artikel av Åsa Hirsh som underlag och inspiration. Vi kommer också att arbeta med Kunskapsskolans värderingar. Detta är ett projekt som pågår på alla Kunskapsskolor under läsåret.

Efter lovet sker återkopplingen av mitterminsprognosen på PH-samtalet, årskurs 8 ska ut på PRAO vecka 46 och årskurs 6 och 9 har de muntliga nationella proven samma vecka.

Betygsprognos och mitterminssamtal
Under oktober månad har lärarna på skolan genomfört en betygsprognos för alla sina elever i respektive ämne. Syftet med prognosen är att stämma av huruvida eleven hittills ligger i fas med de betygsmål som ni tillsammans satte upp vid utvecklingssamtalet. Efter höstlovet har handledare och elev en mitterminsavstämning på ph-samtalet för att gå igenom nuläget i relation till uppsatt mål utifrån kommentarer från ämneslärarna. Detta kommer ni vårdnadshavare också att få ta del av genom en sammanställning i ett mail. Att sätta mål som kontinuerligt följs upp är en viktig del i Kunskapsskolans pedagogik och en del av vårt systematiska kvalitetsarbete. Kom ihåg att du som vårdnadshavare kan följa ditt barns studiegång via EDS (elevdokumentationssystem) och Loggboken som finns på Kunskapsporten.

Föräldraråd
Vi kommer att starta upp vårt föräldraråd som kommer att träffas cirka fyra gånger under ett läsår. För mig som rektor är det viktigt att ha en bra kommunikation med er vårdnadshavare och vårt föräldraråd är ett forum för det. Första träffen är inplanerad tisdagen den 19 november klockan 18.00 och där får ni träffa mig tillsammans med biträdande rektor Therese Andersson. Vårt syfte med föräldrarådet är att utveckla samarbetet mellan skolan och hemmet samt ge er möjligheten att få mer insyn i skolans verksamhet och diskutera övergripande skolfrågor. Vi diskuterar inte enskilda elevärenden. Vårt mål är att ha 2-3 föräldrarepresentanter från alla årskurser men viktigast är att man är med om man känner att det finns intresse och tid. Om du känner dig nyfiken och vill lära dig mer om skolan och vara med och påverka så hör av dig till mig via mejl för att anmäla ditt intresse eller om du vill veta mer om föräldrarådet.

Våra läromedel
Den senaste tiden har det diskuterats en del kring digitala läromedel kontra fysiska läroböcker i olika sammanhang. Vi på Kunskapsskolan utvecklar kontinuerligt våra läromedel utifrån den forskning som finns gällande hur elever lär sig bäst. Historiskt har våra läromedel till stor del varit digitala. Att vi använder oss av digitala läromedel har många fördelar som exempelvis att eleverna har möjlighet att nå allt material när som helst och var som helst genom att logga in på sitt skolkonto. Vi kan också uppdatera materialet löpande. Självklart finns det även fördelar med tryckt material och vi på Kunskapsskolan tror att en kombination är den bästa lösningen framåt.

Från och med den 1 juli 2024 gäller en ändring i skollagen som innebär att eleverna i större utsträckning ska ha fysiska läroböcker. Under förra läsåret påbörjade Kunskapsskolan ett projekt kring att öka tillgången till fysiska läromedel i skolorna, ett arbete som fortsätter även under det här läsåret.

Hittills har vi köpt in klassuppsättningar av läroböcker i svenska / svenska som andraspråk. Vi har också köpt in läroböcker i SO och NO för användning i workshop och på kommunikationspass. Matematikböcker har köpts in framför allt till elever som upplever att det är svårt med matematiken och är i behov av ett alternativt läromedel. I moderna språk har vi köpt in textböcker och övningsböcker till alla elever som läser moderna språk.

Parallellt med utvärdering och inköp av fysiska läroböcker arbetar vi på Kunskapsskolan med att se till att innehållet på Kunskapsporten och i de fysiska läromedlen kompletterar varandra på ett bra sätt. Målet är att skapa en balans där eleverna får tillgång till det bästa av både digitala och fysiska verktyg för att stötta deras lärande i vår pedagogiska modell.

Grönflagg
Vid något av era besök på skolan har ni kanske lagt märke till vår stolta “Grön flagg” flagga som både hissats på skolgården samt en bricka som sitter vid ingången till skolan. Under förra läsåret blev vi Grön Flagg certifierade tack vare arbetet som eleverna i skolans hållbarhetsråd genomförde med ledning av vår hem- och konsumentkunskapslärare Jessica Gennevall. Motiveringen löd:

“Ni är godkända och har genom ert arbete visat hur ni arbetar med lärande för hållbar utveckling. En viktig resa som har lett till en ökad medvetenhet om hållbarhetsfrågor med bra reflektioner om progression till nästa resa. Vad bra att ni har använt sociala medier för att sprida ert hållbarhetsarbete. Tack för att ni är med oss och bidrar till en mer hållbar framtid, tillsammans kan vi göra skillnad!”

Skolan deltar i resan även detta läsår och minst tre projekt kommer att drivas och genomföras av hållbarhetsrådet. Vi kommer även att uppmärksamma Grön flagg-dagen den 11 november med hållbarhetstema på skolan och grön glass till eleverna. För mer information om Grön Flagg gå in på https://hsr.se/

Följ gärna skolans Instagram konto: Kunskapsskolan Fruängen

Dejan Urukalo med medarbetare
Kunskapsskolan Fruängen

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.


© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018