
Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Katrineholm
Rektor Caroline Bergström om händelser på skolan.
Oktober 2024
Hej föräldrar!
Vi är inne i oktober månad och veckorna rusar fram. På skolan råder studiefokus och det är härligt att se hur eleverna utvecklas och samspelar varje dag. Vilka fantastiska elever vi har!
Nästa vecka är det lov för eleverna. Numera kallas lovet läslov med en vecka ledigt för eleverna där de har möjlighet att fördjupa sig i böckernas värld. Vilket jag verkligen uppmuntrar till! Medarbetarnas läslov kommer att fyllas med kompetensutveckling med fokus på vårt prioriterade område gällande bedömning för hållbart lärande och andra aktiviteter för att förbereda oss inför andra halvan av höstterminen. Fokus fram till jul kommer att vara att få eleverna att nå sina terminsmål.
Under lovet anordnar vi även lovskola. Information gällande lovskolan ges av basgrupphandledaren till berörda elever och vårdnadshavare.
Efter lovet startar de muntliga nationella proven för årskurs 6 och 9. De nationella proven pågår mellan vecka 45 och vecka 49.
Jag skickade under förra veckan ut information till er om att vi ska starta F-3 hösten 2025. Det ser vi så klart väldigt mycket fram emot och det ska bli väldigt spännande att utveckla Kunskapsskolan Katrineholm till en F-9-skola.
Betygsprognos och strategisamtal
Under oktober har alla lärare genomfört en betygsprognos (målavstämning) för alla elever i respektive ämne. Detta för att se att eleven ligger i fas med de betygsmål som ni tillsammans satte upp vid utvecklingssamtalet i augusti. I samband med denna prognos bjuder vi, under denna vecka och vecka 45, in dig som vårdnadshavare till ett strategisamtal som sker under ditt barns PH-tid. Att sätta mål som kontinuerligt följs upp och arbetas mot är en viktig del i Kunskapsskolans pedagogik. Mer information om strategisamtalen har getts av ditt barns basgruppshandledare. Kom ihåg att du som vårdnadshavare kan följa ditt barns studiegång via EDS och Loggboken som finns på Kunskapsporten.
Länk: ks.kunskapsporten.se
Angående läromedel
Under den senaste tiden har det diskuterats mycket kring digitala läromedel kontra fysiska läroböcker i olika sammanhang. Vi på Kunskapsskolan utvecklar hela tiden våra läromedel utifrån den forskning som finns gällande hur elever lär sig bäst. Historiskt har våra läromedel till stor del varit digitala. Att ha digitala läromedel har många fördelar, till exempel att eleverna har möjlighet att nå allt material när som helst och att materialet går att uppdatera löpande. Självklart finns det även fördelar med tryckt material och vi på Kunskapsskolan tror att en kombination är den bästa lösningen framåt.
Från och med den 1 juli 2024 gäller en ändring i skollagen som innebär att eleverna i större utsträckning ska ha fysiska läroböcker. Vi påbörjade redan under 2023 ett projekt kring att öka tillgången till fysiska läromedel och det arbetet fortsätter även under det här läsåret.
Hittills har vi köpt in klassuppsättningar av läroböcker i svenska / svenska som andraspråk. Vi har också köpt in läroböcker i SO och NO för användning i workshop och på kommunikationspass. Matematikböcker har köpts in framför allt till elever som upplever att det är svårt med matematiken och är i behov av ett alternativt läromedel. I moderna språk har vi köpt in en övningsbok och textbok per elev. Nästa steg i detta är att alla elever i årskurs 4-9 ska få tillgång till matematikböcker. Därefter kommer vi att utvärdera och prioritera inköp inom andra ämnen utifrån de behov vi ser. Vår utgångspunkt är att ju yngre eleverna är desto mer fysiska läromedel behöver de, eleverna i årskurs F-3 har hela tiden haft fysiska läromedel i samtliga teoretiska ämnen.
Parallellt med utvärdering och inköp av fysiska läroböcker arbetar vi med att se till att innehållet på Kunskapsporten och i de fysiska läromedlen kompletterar varandra på ett bra vis. Målet är att skapa en balans där eleverna får tillgång till det bästa av både digitala och fysiska verktyg för att stötta deras lärande i vår pedagogiska modell.
Skolsäkerhet - övning
Jag har under föregående läsår informerat om vårt arbete gällande utbildning i hanteringen av våld i skolmiljön. Vi genomförde förra läsåret en övning med hela skolan. Det kommer vi göra även i år. Innan övningen kommer vi även detta år utbilda våra elever. Utbildningen sker basgruppvis och vi kommer den 13 november att genomföra en övning med hela skolan. Utbildningen med eleverna innehåller både teoretiska och praktiska moment. Vi kommer bland annat att träna oss på att fly ifrån en fara, gömma oss och öva på att barrikadera oss i ett rum. Det kommer att gå kontrollerat till och det kommer inte att vara något rollspel med låtsasvapen eller liknande. Vårt mål med utbildningen är att alla vi på skolan ska känna oss mer trygga och ha större kunskap om vad vi ska göra om vår skola blir drabbad av en våldshandling.
Föräldraråd
Jag vill flagga för läsårets första föräldraråd som äger rum redan nu på onsdag den 23 oktober klockan 17.30-18.30 på Kunskapsskolan Katrineholm. På föräldrarådet får ni träffa mig och biträdande rektor Liselott Blennö. Denna gång kommer även vår kurator Therese Gustafsson att medverka då vi bland annat kommer ha fokus på vårt elevhälsoarbete. Föräldrarådet är till för att utveckla det goda samarbetet mellan skolan och hemmet samt ge er möjligheten att få mer insyn i skolans verksamhet och diskutera övergripande skolfrågor. Vi diskuterar inte enskilda elevärenden. Vårt mål är att ha föräldrarepresentanter från alla årskurser men viktigast är att man är med om man känner att det finns intresse och tid. Om du känner dig nyfiken och vill lära dig mer om skolan och vara med och påverka så hör av dig till mig via mejl för att anmäla ditt intresse eller om du vill veta mer om föräldrarådet.
Vänliga hälsningar
Caroline Bergström
Rektor, Kunskapsskolan Katrineholm
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.