
Rektorn har ordet februari - Kunskapsskolan Katrineholm
Rektor Caroline Bergström om händelser på skolan.
Februari 2025
Hej föräldrar!
Förra veckans ofattbara och hemska händelse i Örebro påverkar oss alla och väcker många olika tankar och känslor. Mitt i allt det svåra har personalen funnits där för våra elever och varandra på ett professionellt och omsorgsfullt sätt. Det gör mig varm inombords, trots mörkret.
När något sådant inträffar är det ofta viktigt att vardagen får fortsätta så normalt som möjligt, för att skapa en känsla av trygghet. Därför har vi bedrivit skoldagarna som vanligt. Samtidigt har våra elever i årskurs 4, 5 och 9 fått möjlighet att åka på en resa till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, inom ramen för vårt projekt Den evolutionära resan. Syftet med projektet är att främja samarbete mellan årskurserna och att fördjupa elevernas kunskaper om evolutionen. Resan har varit både lärorik och givande, tack vare ämneslaget NO:s noggranna planering och genomförande.
Nästa vecka väntar sportlovet och jag hoppas att alla elever får ett riktigt skönt lov med tid att hämta energi inför nästa del av terminen. På sportlovet vecka 8 kommer skolan att anordna lovskola för elever i årskurs 8 och 9. Berörda elever och vårdnadshavare har fått separat information gällande lovskolan. Under sportlovet kommer medarbetarna att arbeta med kvalitetsutvärdering utifrån våra uppsatta mål och aktiviteter. Vi kommer dessutom att arbeta med vårt prioriterade område gällande bedömning för hållbart lärande - elevhälsa som tre av våra förstelärare tillsammans med vår specialpedagog ansvarar för. Vi kommer även ha en klustergemensam dag tillsammans med personal på våra närliggande Kunskapsskolor. Under den dagen kommer vi att ha fokus på resiliens i skolan - främja och träna välbefinnande. Vi kommer bland annat att få ta del av en föreläsning med Kristina Bähr, specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin som har lång erfarenhet av arbete inom skola.
Vi har sedan förra rektorsbrevet genomfört ett välbesökt öppet hus. Det är verkligen roligt att många är intresserade av Kunskapsskolan, vilka vi är och hur vi arbetar.
Kunskapsskolans vetenskapliga råd
Kunskapsskolan har ett vetenskapligt råd som består av fyra forskare inom utbildningsområdet. Rådet har funnits sedan 2019 och träffas två gånger per läsår. I fördjupade samtal möts forskning och praktik och vi på Kunskapsskolan får feedback och vägledning.
Syftet med Kunskapsskolans vetenskapliga råd är bland annat att stärka kontaktytorna mellan forskning och praktik och att fördjupa och bredda samtalet kring utbildning, pedagogik, didaktik, elevhälsa med mera. Inom Kunskapsskolan är det centralt med en stark vetenskaplig grund inom allt vi gör. Genom vetenskapliga perspektiv från det vetenskapliga rådet kan vi erbjuda en undervisning i framkant där eleverna trivs och får de bästa möjliga förutsättningar att nå sina mål.
Under rådets senaste träff låg fokus på datadriven skolutveckling, alltså hur vi kan använda information från enkäter, betyg, klassrumsobservationer och liknande för att identifiera utvecklingsområden och säkerställa god kvalitet, inom Kunskapsskolan centralt såväl som på respektive skola.
Medlemmarna i rådet deltar under två års tid. Det ger forskarna möjlighet att ta del av Kunskapsskolans verksamhet och på olika sätt bidra med erfarenheter från sina forskningsfält. Många forskare har genom åren bidragit i rådet och med sina vetenskapliga perspektiv stöttat Kunskapsskolans verksamhet. Idag består Kunskapsskolans vetenskapliga råd av:
- Karim Hamza (ordförande), professor i naturvetenskapsämnernas didaktik vid Stockholms universitet. Deltar i nätverksprojektet Komparativ didaktik och professionell utveckling för lärare där de utvecklar teoretiska och metodologiska grunder för didaktisk forskning.
- Linda Fälth, professor vid Linnéuniversitetet, med forskningsintresse kring läsning, läsutveckling, läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Undervisar i Grundlärarprogrammets F–3 samt Fritidshemsinriktning, Speciallärarutbildningen och Specialpedagogutbildningen. Linda har även en central roll i den pågående läroplansutredningen.
- Robert Thornberg, är professor vid Linköpings universitet och forskar om mobbning, kränkningar och sociala relationer i skolan. Robert är en mycket välciterad forskare inom sitt fält, såväl nationellt som internationellt.
- Niclas Rönnström, är lektor vid Stockholms universitet och forskar kring pedagogiskt och kommunikativt ledarskap med fokus på skola och utbildning. Niclas har stor erfarenhet av att driva förbättringsarbete på skolor
Skolinspektionens enkät
Den 20 januari öppnade Skolinspektionens skolenkät och enkäten pågår till den 21 februari. Vårdnadshavare på Kunskapsskolan ges möjlighet att svara och ni fick i ett separat mail från mig tillgång till koden för enkäten. Enkäten besvaras också av pedagogisk personal på skolan och av elever i årskurs 5 och årskurs 8, eleverna får möjlighet att besvara enkäten under skoltid.
Skolinspektionen genomför enkäten varje år men vi på Kunskapsskolan får den vartannat år. Samtliga skolhuvudmän i Sverige genomför enkäten i syfte att utvärdera skolornas verksamheter och bidra till alla elevers rätt till god utbildning i en trygg miljö. Det är viktigt för oss att vi får en hög svarsfrekvens så att resultatet blir tillförlitligt och så att vi kan utvärdera och utveckla vår verksamhet för att bli ännu bättre. Vi ber dig därför ägna några minuter att besvara frågorna. Du har några veckor på dig att genomföra enkäten och enkäten besvaras en gång per barn. Kunskapsskolan genomför också en egen enkät varje år, mer information om den ser ni under nästa rubrik i detta rektorsbrev.
Kunskapsskolans elev- och föräldraenkät
Nu är det snart dags för årets stora elev- och föräldraenkät. I föräldraenkäten har du som vårdnadshavare möjlighet att berätta för oss vad du tycker om skolan, vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Resultaten från enkäterna har stor betydelse för oss i vårt arbete med att skapa en ännu bättre skola för alla våra elever.
Föräldraenkäten startar måndagen den 3 mars och sista svarsdagen är den 16 mars. Eleverna får möjlighet att svara på enkäten under skoltid. Enkäterna är anonyma och svaren sammanställs med hjälp av ett enkätverktyg. Inga redovisningar sker som innebär att det går att identifiera enskilda personer.
När enkäten startar kommer du att få ett mejl med en personlig länk till enkäten. Automatiska påminnelser skickas ut under enkätens gång så länge enkätverktyget inte har registrerat att du slutfört enkäten.
Jag vill uppmärksamma dig på att föräldraenkäten skickas till elevernas vårdnadshavare och till de mejladresser som lämnats till skolan, om eleven har mer än en vårdnadshavare är vi tacksamma om båda svarar på enkäten. Om du har mer än ett barn på Kunskapsskolan kommer du att få en enkät för varje barn, eftersom vi arbetar på handledarnivå med resultaten ber vi dig att besvara alla dina barns enkäter.
Vänliga hälsningar
Caroline Bergström
Rektor, Kunskapsskolan Katrineholm
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.