Rektorn har ordet april - Kunskapsskolan Nyköping

Rektor Matilda Granath berättar om händelser på skolan.

April 2022

Trots att våren verkar ha gjort en tillfällig paus har eleverna vårkänslor och det syns inte minst på vår skolgård! Allt fler elever söker sig ut för att spela fotboll, pingis eller bara umgås. Skol IF erbjuder rastaktiviteter varje fredag vilket är ett fint initiativ. Veckorna går i ett rasande tempo och snart är det dags för påsklov, men innan dess fortsätter vi med de nationella proven för årskurs 6 och 9. Som en del i att kvalitetssäkra vårt arbete rättas de nationella proven för årskurs 9 gemensamt tillsammans med våra klusterskolor (Örebro, Norrköping, Linköping och Katrineholm). Detta för att att öka likvärdigheten samt rättssäkerheten i bedömningen. Annat som hänt senaste tiden är teater för mellanstadiet, gästföreläsare från DN för årskurs 9, eleverna i årskurs 4 har varit på påskvandring, idrottslärarna har erbjudit igentagning i simning så det är febril aktivitet här på skolan. Du följer väl vår instagram, Kunskapsskolan_Nyköping, så att du inte missar något?

Prognosuppföljning och loggboken
I veckan har arbetslagen följt upp med eleverna på ph-samtalen hur de ligger till och hur de arbetar mot sina mål. Hur kommunikationen hem till er vårdnadshavare ser ut är lite olika beroende på årskurs så håll utkik i mejlen från era respektive arbetslag. Jag vill också passa på att påminna om att du som vårdnadshavare kan logga in på ditt barns loggbok för att lättare kunna följa ditt barns skolgång. För att logga in går du till vardnadshavare.kunskapsskolan.se och följer instruktionerna för att logga in med BankID. Behöver du hjälp med att hitta i loggboken är en god idé att fråga ditt barn.

För teknisk support, synpunkter eller förslag på förbättringar, kontakta vardnadshavareinloggning@kunskapsskolan.se

Ny läroplan för grundskolan
Efter sommaren kommer den nya läroplanen, Lgr-22, börja gälla. Vi känner oss väl förberedda för den kommande förändringen av läroplanen och har arbetat med förändringarna nu under våren. Kunskapsporten kommer att uppdateras då vissa delar av det centrala innehållet har flyttats mellan stadier och ämnen, innehåll har tillkommit, redigerats eller helt tagits bort ur kursplanen. Våra lärare hålls informerade och uppdaterade genom bland annat webinar från Pedagogikavdelningen. Ni som vårdnadshavare kommer att få mer information om förändringarna i höst.

Information om e-cigaretter (vape)
Vi har under den senaste tiden uppmärksammat att användandet av e-cigaretter har ökat bland våra elever i årskurs 6-9. Vi informerar eleverna om riskerna med dessa och kontaktar alltid hemmet när vi upptäcker användande av såväl e-cigaretter som annan tobak/nikotin samt omhändertar förpackningar/e-cigaretten som får hämtas ut av vårdnadshavare. Dock verkar ungdomarna underskatta riskerna med e-cigaretter. Länkat finns information om e-cigaretter samt vår kommungemensamma ANDT-plan.

Länk till info om e-cigaretter: https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/rokning/e-cigaretter/

Länk till kommunens gemensamma ANDT-plan

Pilotprojekt workshop
Nu har vi varit igång med vårt pilotprojekt gällande bokning av workshop och det rullar på bra trots några “barnsjukdomar”. Lärarna upplever en ökad närvaro i workshop och eleverna börjar komma in i rutinen att boka sina pass.

Föräldrainitiativ
Tidigare i veckan mejlades det ut information kring ett initiativ som ett par föräldrar tagit med anledning av det pågående kriget i Ukraina. Du glömmer väl inte bort att sponsra ditt barns kilometer? Jag tänker att det är ett utmärkt tillfälle att ta cykeln eller promenera till skolan för att samla kilometer och samtidigt röra på sig! Här kommer länken till SOS barnbyar.

Med hjälp av en annan förälder har Rädda barnens lokalförening ställt två kartonger på skolan för insamling till Ukraina. Här kan ni läsa vad lådorna kan fyllas med.

Kunskapsskolans värdering Vi når längre tillsammans har i dagsläget aldrig känts mer aktuell!.

Den personligt utformade utbildningen får uppmärksamhet i ny studie
Tisdagen den 22 mars publicerar UNESCO MGIEP en världsomfattande studie om framtidens utbildning. I den säger oberoende forskare från 45 länder att personligt utformad utbildning är den viktigaste insatsen i skolan. Vi tycker så klart att detta är väldigt roligt och det är ett kvitto på att vår pedagogik verkligen gör skillnad för eleven.

Det var allt från mig för den här gången.

Önskar er en skön påskledighet

Med vänlig hälsning,
Matilda Granath