
Rektorn har ordet mars - Kunskapsskolan Nyköping
Rektor Matilda Granath berättar om händelser på skolan.
Rektorsbrev mars 2025
Hej alla vårdnadshavare på Kunskapsskolan Nyköping!
Nu är det återigen dags för en uppdatering från mig med information om vad som är på gång på skolan just nu. Vi har kommit tillbaka från ett sportlov där medarbetargruppen fortbildades i resiliens tillsammans med barnläkare Kristina Bähr. Några elever var också erbjudna lovskola under vecka 8.
Kunskapsskolans elev- och föräldraenkät
I veckan har ni fått en personlig länk till Kunskapsskolans föräldraenkät skickat till den adress ni angett till oss på skolan. I föräldraenkäten har du som vårdnadshavare möjlighet att berätta för oss vad du tycker om skolan, vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Resultaten från enkäterna har stor betydelse för oss i vårt arbete med att skapa en ännu bättre skola för alla våra elever. Jag vill uppmärksamma dig på att om eleven har fler än en vårdnadshavare är vi tacksamma om båda svarar på enkäten. Om du har fler än ett barn på Kunskapsskolan kommer du att få en enkät för varje barn, eftersom vi arbetar på handledarnivå med resultaten ber vi dig att besvara alla dina barns enkäter.
Sista svarsdagen är den 16 mars och eleverna får möjlighet att svara på enkäten under skoltid. Enkäterna är anonyma och svaren sammanställs med hjälp av ett enkätverktyg. Inga redovisningar sker som innebär att det går att identifiera enskilda personer. Automatiska påminnelser skickas ut under enkätens gång så länge enkätverktyget inte har registrerat att du slutfört enkäten. Om du inte har fått enkäten ber vi dig att kontakta oss men kolla först så att den inte hamnat i inkorgen för skräppost.
När det gäller elevenkäten så har vi förberett eleverna och de kommer att svara under PH-tid för att få chans till hjälp eftersom det är ganska många frågor att ta ställning till, inte minst för våra nya elever som svarar för första gången. Arbetslagen har också gått igenom med årskullen om vad vi arbetat med sedan förra årets enkät.
Nationella prov
Nu börjar också perioden med nationella prov. Nytt för i år är att en del av de nationella proven sker helt digitalt och våra elever i årskurs 6 och 9 kommer att skriva något av de nationella proven i Skolverkets plattform. Det är en hel del förändringar som vi har behövt planera för men vi har ett bra stöd från Kunskapsskolan som huvudman och känner oss förberedda från vårt håll inför detta. I dagarna har Skolverket kommit med ny information gällande genomförandet av vissa av delproven men vi kommer att hålla oss uppdaterade så att vi kan ge eleverna rätt förutsättningar. Eleverna har fått bekanta sig med provplattformen för att känna sig redo. Som vanligt kan ordinarie verksamhet komma att påverkas under de tider som de nationella proven genomförs. Det handlar framför allt om att vissa lektioner kan komma att byta salar och att det kan vara andra lärare än den ordinarie vid vissa tillfällen. Jag hoppas på er förståelse för dessa ändringar. Jag vill också påminna om att vi inte beviljar några ledigheter under de datum de nationella proven genomförs.
Skolsäkerhet
Med anledning av det tragiska attentatet på Risbergska skolan i Örebro vill jag passa på att skriva om hur vi arbetat med skolsäkerhet hos oss. Alla lärare har genomgått en utbildning om pågående dödligt våld med säkerhetsexpert Lena Ljungdahl. Sedan vi gick utbildningen för ett par år sedan har vi fortsatt att diskutera och arbeta för att skapa en säker skola, vi har också övat på inrymning och utrymning. Det kommer vi att fortsätta att göra, både i medarbetargruppen och med eleverna. Parallellt med detta diskuterar vi tillsammans med vår huvudman vilka åtgärder och ändringar som eventuellt kan vara relevanta för oss att genomföra för att öka tryggheten och säkerheten ytterligare.
På skolan fortsätter vi att arbeta med att skapa en så trygg skolgång som möjligt för våra elever. Att skapa en trygg och säker skola startar i första hand med att barnen bemöter varandra med respekt och visar förståelse för allas olikheter. Att det finns trygga vuxna på skolan som eleverna har en bra relation till och förtroende för är givetvis en annan nyckelfaktor. Vi är många vuxna på skolan som finns här för eleverna. Våra PH-samtal, där vi skapar relationer med alla våra elever, är en viktig del i det förebyggande arbetet.
Nu ser vi framemot våren och trevliga och utvecklande dagar tillsammans!
Vänliga hälsningar, Matilda Granath
matilda.granath@kunskapsskolan.se
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.