Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Saltsjöbaden

Rektor Emil Burman berättar om händelser på skolan.

Oktober 2018

Vecka 43 är slut och det efterlängtade höstlovet är nu äntligen här. Lite mer än halvvägs in på terminen kan vi konstatera att skolstarten har gått fantastiskt bra. Eleverna jobbar väldigt flitigt med sina skoluppgifter och som rektor kan man inte bli annat än imponerad av hur ambitiösa och målmedvetna våra elever är, från årskurs 4-9. Vi upplever också att dialogen med er föräldrar fungerar bra, vilket är en förutsättning för ett gott skolsamarbete, och vi hoppas att ni också tycker att ni får information om vad som sker på skolan och att ni enkelt kan komma i kontakt med oss vid behov. Årskurs 7 har haft prao denna vecka och veckan efter höstlovet är det åttornas tur. I onsdags uppmärksammade vi FN-dagen och på fredagen firade vi Halloween här på skolan. Många elever och lärare var utklädda och mellanstadiet hade ordnat några ”spökstationer” som eleverna fick besöka. Det blev en trevlig och avslutning innan höstlovet och stämningen var på topp.

Terminrapporter efter höstlovet
Som vi nämnt tidigare kommer handledarna efter höstlovet skicka hem en terminsrapport till elever och er föräldrar, med en sammanställning av hur era barn/ungdomar ligger till i ämnena och få en prognos för det kommande terminsbetyget/ omdömet. Det är viktigt att poängtera att det ”bara” är en prognos, inte några fasta betyg eller terminsomdömen, men det ger ändå en klar signal åt vartåt det pekar. Syftet med terminsrapporten är bl.a. att både eleverna och ni själva ska bli medvetna om skolsituationen. Terminsrapporten är väldigt begränsad när det gäller kommentarer och tanken är inte att rapporterna ska ersätta elevdokumentationssystemet, utan vill man som förälder ta del av de specifika ämneskommentarerna uppmuntrar vi alla föräldrar att i samband med rapporten också gå in på EDS, samt vid behov också kontakta basgruppshandledaren och/eller ämnesläraren. För högstadiets föräldrar vill vi förstås uppmuntra alla att gå på föräldramötet den 8 november kl. 18:00, för att få chans att prata med ämneslärarna om terminsrapportern.

Årskurs 4 går över till blandade ämnesgrupper efter höstlovet
Efter höstlovet kommer även årskurs 4 gå över till att ha undervisning i blandade ämnesgrupper; d.v.s. elever från 4:1, 4:2 och 4:3. Det innebär rent konkret att eleverna samlas basgruppsvis på morgonen och eftermiddagen, men har sedan under dagen undervisning i blandade ämnesgrupper, med elever från samtliga basgrupper.

Vår ursprungliga tanke var att göra denna övergång först efter jul, men vi har valt att tidigarelägga detta dels p.g.a. att vi gör bedömningen att eleverna är redo för detta och dels att vi vill stärka sammanhållningen inom hela årskursen. Årskursschemat kommer att förbli detsamma; d.v.s. samma ämnen kommer undervisas samma dagar, men det kommer innebära att era barn får ett mer individuellt schema, där tiderna för vissa ämnespass kommer att ändras.

November –informationsmöte för blivande fyror 8/11 kl. 18:00, högstadiets föräldramöte 8/11 kl. 18:00 och nationella prov årskurs 6 och 9.
Fr.o.m. v. 45 inleds en spännande period, med terminsrapporter, nationella prov och informationsmöten för nya elever och föräldrar. Torsdagen den 8 november har vi vårt första informationsmöte för blivande årskurs 4 kl. 18:00, så tipsa gärna vänner och bekanta som kan vara intresserade. Några av våra nuvarande elever i årskurs 4 kommer att vara med och presentera skolan. Samma kväll kommer högstadiet ha föräldramöte, men hålla till uppe i Observatoriet och vid det laget ska samtliga elever och föräldrar ha fått terminsrapporten, som de på föräldramötet kan diskutera med våra olika ämneslärare. Varmt välkomna! I november påbörjas också de nationella proven för årskurs 6 och 9, men bara den muntliga delen. Kanske känner sig några av våra elever lite nervösa inför dessa nationella prov, men vi är övertygade om att det kommer att gå väldigt bra för båda årskurserna. Övriga NP-prov görs under vårterminen.

Vi vill slutligen passa på att önska både elever, föräldrar och medarbetare ett riktigt härligt höstlov! Förhoppningsvis kommer höstlovet innebära lite välbehövlig andhämtningspaus och kanske en chans att fylla på batterierna inför utmaningarna i november och december.

Trevlig helg!
Emil Burman