Rektorn har ordet augusti - Kunskapsskolan Saltsjöbaden
Rektor Åsa Ebenhart berättar om händelser på skolan.
Augusti 2024
Välkomna till Kunskapsskolan Saltsjöbaden ht 2024
Jag vill hälsa alla elever och föräldrar i årskurs 4-9 hjärtligt välkomna till Kunskapsskolan i Saltsjöbaden och höstterminen 2024. Jag hoppas att alla har haft en riktigt skön sommar och att ni har fått en härlig ledighet. Arbetet med förberedelser och planering inför läsåret har varit i full gång på skolan och vi är redo för skolstart. Måndagen den 19 augusti klockan 09.00 har vi upprop i basgruppsrummen och klockan 09.30 kommer vi att ha en gemensam uppstart på skolgården, föräldrar som vill får gärna vara med på skolgården. Första veckan har vi som tidigare specialschema och utvecklingssamtal, mer information om innehåll och tider får ni i årskursernas veckobrev, nya elever har utvecklingssamtal några veckor in på terminen.
Veckobrev skickas som tidigare varje fredag eftermiddag från årskursen, rektorsbrev skrivs av mig och skickas varje månad. Information om kalendarium, kontaktuppgifter till skolan, frånvaroanmälan med mer finns på skolans hemsida www.kunskapsskolan.se/skolor/saltsjobaden
Frånvaroanmälan
Frånvaroanmälan sker via Kunskapsskolans vårdnadshavarportal, vardnadshavare.kunskapsskolan.se, före klockan 08.00 och ni loggar in via bankID. Där kan ni också se en översikt på eventuell frånvaro för ert/era barn. Här finns en manual för hur ni går tillväga.
Ny skolsköterska
Vi välkomnar Josefin Tiainen som ny skolsköterska hos oss. Josefin kommer att finnas på skolan måndagar, tisdagar och onsdagar. Kontaktuppgifter till henne finns på vår hemsida.
Fokus och prioriterade områden
Detta läsår kommer vi att fokusera extra på hållbarhet och elevhälsa. Vi kommer bland annat att arbeta för att bli certifierade som en “Grön flagg” skola och skapa kunskap och medvetenhet kring hållbarhet i allt vi gör. Läsning fortsätter att vara prioriterat och alla våra lärare har genomfört en utbildning kring läsfrämjande arbete i skolan och vi planerar för vidare läsprojekt. Vi ser också fram emot att kunna bjuda in er alla till aktiviteter under vår kommande Nobelvecka i höst.
Studiestöd
Vi fortsätter med att erbjuda frivilligt studiestöd två pass i veckan. Studiestöd är tillfällen att vara på skolan och få hjälp med sitt arbete utöver den ordinarie skoltiden. Måndagar klockan 08.10 och tisdagar klockan 15.10 finns det lärare i vårt skolbibliotek för att handleda elever som kommer dit. Studiestödet startar vecka 35.
Skolfoto - vecka 39
Vecka 39 kommer vi genomföra vår skolfotografering, viktig information, dag och tid för respektive årskurs kommer att bifogas i veckobrev från handledarna.
Varuautomat/cafè
Från och med detta läsår kommer det vid vår expedition att finnas en varuautomat där eleverna kommer kunna handla mellanmål. Mellanstadiet begränsas som tidigare att handla till eftermiddagsrasten. Betalning sker med betalkort. Innehållet i automaten är anpassat för en skola och består av mellanmål i den nyttigare andan. En varuautomat är något som elevrådet efterfrågat de senaste åren och vi vet att det är populärt på andra skolor, elevrådet kommer också att kunna delta i beslut om innehållet i automaten och vi kommer tillsammans utvärdera vad eleverna tycker.
För elever som har befintliga melliskort kommer dessa kunna användas fram till höstlovet för att handla smörgås hos Lisa i köket. Vi kommer att bjuda på en smörgås som mellanmål för elever som deltar i verksamheten på Klubben under eftermiddagen. Givetvis kan man ta med sig egen frukt eller smörgås som mellanmål att äta på eftermiddagsrasten.
Kameraövervakning
Kunskapsskolan Saltsjöbaden är en skola där eleverna känner sig trygga och trivs. Våra elevenkäter genom åren visar på mycket höga siffror just vad gäller trivsel- och trygghetsfrågor. Vi gör planer varje år för att vår skolmiljö ska fortsätta att vara så trygg som möjligt och utvärderar sedan våra insatser tillsammans med eleverna. Vi har under detta läsår tagit beslutet att, likt många andra skolor, installera kameraövervakning. Syftet med kameraövervakningen är att förebygga, förhindra och förenkla utredning av incidenter. Detta kommer att bidra till en fortsatt trygg skolmiljö. Allt insamlat material hanteras i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR. Skolan kommer med jämna mellanrum att utvärdera om förutsättningarna för kameraövervakning har förändrats. Vi kommer att utvärdera om vi har fått önskad effekt och om fortsatt kameraövervakning är nödvändig. Har ni frågor kring detta är ni välkomna att kontakta mig.
Övning i skolsäkerhet med eleverna
Under läsåret som gick genomförde alla i personalen en utbildning där vi fick fördjupa våra kunskaper och beredskap kring hot och våld i skolan. Även om risken för att något sådant skulle hända är mycket liten så är det absolut avgörande att vi vet vad vi ska göra om vi drabbas. Nästa steg i vårt arbete kring våld i skolmiljön är att utbilda våra elever. Utbildningen för eleverna anpassas utifrån deras ålder och mognad och läggs på en nivå som möter deras behov. Precis som i utbildningen för oss medarbetare så kommer utbildningen med eleverna både innehålla teoretiska och praktiska moment. Vi kommer bland annat att träna oss på att gömma oss och på att barrikadera oss i ett rum. Det kommer att gå kontrollerat till och det kommer inte att vara något rollspel, någon fiktiv gärningsperson eller liknande. Det är alltså ett lugnt upplägg som syftar till att man ska veta hur man agerar i en situation där hot och våld förekommer. Vårt mål med utbildningen är att alla vi på skolan ska känna oss mer trygga och ha mer kunskap om vad vi ska göra om vår skola blir drabbad av en våldshandling.
Övningen kommer eleverna att genomföra under vår introvecka i sin respektive basgrupp. Vi kommer givetvis att prata med eleverna innan så att de är förberedda och vi önskar att ni också pratar om det hemma. Har ni några funderingar kring detta kan ni kontakta handledare eller mig.
Workshop/utbildning för vårdnadshavare
Onsdag 4 september klockan 17.30-19.00 bjuder vi in till en workshop/utbildning för vårdnadshavare, gamla som nya. Syftet är att som vårdnadshavare få ett tillfälle med handledning i vår skolplattform Kunskapsporten, vårt elevdokumentationssystem (EDS) och vårdnadshavarportalen. Till mötet är det viktigt att ta med sig sitt barns skoldator och inlogg. Detta är ett erbjudande till alla våra vårdnadshavare, nya som gamla.
Nattvandring årskurs 7-9
Som tidigare hjälper vårt föräldraråd till med att anordna nattvandringarna i Saltsjöbaden. Dessa kör igång den 18 augusti med årskurs 9, schemat bifogas i veckobreven. Stort tack!
Föräldraråd
Under höstterminen kommer vi bjuda in till två föräldraråd. Datum meddelas senare och kallelse skickas till representanterna.
Parkering och trafik på skolans område
Vi vill påminna om att det inte är tillåtet att köra upp med bilen till skolan utan särskilt tillstånd, främst på grund av säkerhetsskäl. Om ni behöver skjutsa till exempel på grund av långt avstånd så ber vi er att släppa barnen en bit ifrån skolan och låta dem promenera sista biten. På skolans område finns markerade platser där mopeder och mopedbilar får stå, övriga platser är inte godkända att parkera på. Detta gör att enbart årskurs 9 kan ha mopedbilar och eleverna kommer att få ansöka om parkeringstillstånd för dessa.
Specialkost
Vid behov av specialkost är det viktigt att ni meddelar skolan detta med ett läkarintyg så att vi kan göra beställningen från vår matleverantör. Gamla intyg behöver inte förnyas. Önskar man vegetarisk kost ber vi er att kontakta vår husmor Lisa, för vegetarisk kost är intyg inte nödvändigt.
Till sist
Vi ser fram emot ett nytt lärorikt och roligt läsår, ni föräldrar är alltid varmt välkomna att hälsa på, vänligen meddela handledare innan.
Trevlig helg!
Hälsningar
Åsa Ebenhart, rektor Kunskapsskolan Saltsjöbaden
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.