Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Saltsjöbaden

Rektor Åsa Ebenhart berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev oktober 2024

Nu har vi kommit igång ordentligt med skolarbetet och vi närmar oss sakta men säkert höstlovet, eller läslovet som många kallar det. De senaste veckorna har vi hunnit med flera aktiviteter som till exempel skolfotografering, föräldramöten och orientering. Inom kort kommer alla årskurser att ha simning på schemat.

Gymnasieansökan
Vår studie- och yrkesvägledare Audrey de Backer finns som stöd i processen när det är dags för våra nior att göra sitt gymnasieval. Hon kommer att träffa eleverna i grupp samt ha digitala individuella samtal, hon har också varit med på föräldramötet för årskurs 9. Både vårdnadshavare och elever kan också kontakta Audrey via mail om man har några funderingar, hon nås på audrey.debacker@kunskapsskolan.se

Terminsprognos
Precis som tidigare år så kommer vi arbeta med terminsprognos för att tydliggöra elevernas progression mot sina mål. Handledarna går igenom prognosen med sina elever samt mailar den till vårdnadshavare under vecka 43. Under vecka 45 genomför vi ämnessamtal där eleverna får boka in sig hos sina ämneslärare för att prata om prognosen. Årskurs 4 genomför sina första ämnessamtal under vårterminen. Det är viktigt att tänka på att det är just en prognos baserat på nuläget, det finns tid att påverka resultatet och det kan gå både upp och ned fram tills höstterminens betyg sätts. Det är flera arbetsområden kvar att arbeta med och fler chanser att visa vad man kan.

Information från Kunskapsskolans pedagogikavdelning
Under den senaste tiden har det diskuterats mycket kring digitala läromedel kontra fysiska läroböcker i olika sammanhang. Vi på Kunskapsskolan utvecklar hela tiden våra läromedel utifrån den forskning som finns gällande hur elever lär sig bäst. Historiskt har våra läromedel till stor del varit digitala. Att ha digitala läromedel har många fördelar, till exempel att eleverna har möjlighet att nå allt material när som helst och att materialet går att uppdatera löpande. Självklart finns det även fördelar med tryckt material och vi på Kunskapsskolan tror att en kombination är den bästa lösningen framåt.

Från och med den 1 juli 2024 gäller en ändring i skollagen som innebär att eleverna i större utsträckning ska ha fysiska läroböcker. Vi påbörjade redan under 2023 ett projekt kring att öka tillgången till fysiska läromedel och det arbetet fortsätter även under det här läsåret.

Hittills har vi köpt in klassuppsättningar av läroböcker i svenska / svenska som andraspråk. Vi har också köpt in läroböcker i SO och NO för användning i workshop och på kommunikationspass. Matematikböcker har köpts in framför allt till elever som upplever att det är svårt med matematiken och är i behov av ett alternativt läromedel. I moderna språk har vi köpt in en övningsbok och textbok per elev. Nästa steg i detta är att alla elever i årskurs 4-9 ska få tillgång till matematikböcker. Därefter kommer vi att utvärdera och prioritera inköp inom andra ämnen utifrån de behov vi ser. Vår utgångspunkt är att ju yngre eleverna är desto mer fysiska läromedel behöver de, eleverna i årskurs F-3 har hela tiden haft fysiska läromedel i samtliga teoretiska ämnen.

Parallellt med utvärdering och inköp av fysiska läroböcker arbetar vi med att se till att innehållet på Kunskapsporten och i de fysiska läromedlen kompletterar varandra på ett bra vis. Målet är att skapa en balans där eleverna får tillgång till det bästa av både digitala och fysiska verktyg för att stötta deras lärande i vår pedagogiska modell.

Arbete med trygghet och trivsel
Vår skola är en trygg skola och vi har en nära relation med eleverna genom vårt handledarskap. Resultaten på elevenkäten när det gäller trygghetsfrågor är höga vilket vi är stolta över.

Våra övergripande mål som vi arbetar mot är att: alla ska känna sig trygga i skolan, alla ska uppleva att skolan är en respektfull plats för alla, ingen ska bli utsatt för mobbning eller kränkande behandling och ett snabbt agerande vid olika typer av händelser prioriteras högt. Det kan vara bra för er att känna till hur vi arbetar utifall en kränkning eller liknande situation uppstår, i vår plan mot diskriminering och kränkande behandling framgår det på vilket sätt vi arbetar:

  1. Stödjande samtal med den som utsatts för diskriminering eller kränkning. Görs av två vuxna, varav en dokumenterar.
  2. Samtal med den/de som utfört handlingarna. Görs av två vuxna, varav en dokumenterar.
  3. Samtal med berörda vårdnadshavare görs av vuxen som hållit i samtalen.
  4. Fortsatta uppföljningssamtal med dem/de som utsatt, samt kontroll efter viss tid med den utsatte att kränkningarna har upphört.
  5. Rektor utvärderar åtgärder och resultat.

För den som vill kan ni läsa vår plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Nobelvecka och Nobelkväll
Vi är i full gång med planerandet av vår Nobelvecka som går av stapeln vecka 46. Flera av er vårdnadshavare har hjälpt till att ta fram förslag på innehåll och vidarebefordrat kontakter vilket vi är mycket tacksamma för! I undervisningen kommer vi att beröra Nobeltemat under veckan och torsdagen den 14 november bjuder vi in er föräldrar, släkt och vänner till skolan för att få en inblick i det vi arbetat med. Vi kommer även att ha musik, cafeteria och visning i observatoriet, vi hoppas på en härlig kväll fylld med gemenskap och trevligheter. För eleverna kommer det att vara obligatoriskt att delta under kvällen, mer information och särskild inbjudan kommer inom kort, men boka in torsdag 14 november.

Till sist
Jag hoppas på att vi får en fortsatt fin höst och jag ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med er. Som jag har skrivit innan, kom gärna och hälsa på en dag i skolan, meddela handledare innan.

Trevlig helg!
Hälsningar
Åsa Ebenhart
Rektor Kunskapsskolan Saltsjöbaden

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018