Rektorn har ordet april - Kunskapsskolan Tumba

Rektor Martin Norin berättar om händelser på skolan.

2020 april

Vi vill börja med att tacka er för att ni är uppmärksamma på symtom och låter era barn stanna hemma vid snuva, hosta, halsont och ont i kroppen. Coronavirusets framfart gör att mycket av det som är planerat får stå tillbaka och vi fokuserar våra insatser på att bedriva en så normal undervisning som möjligt för våra elever.

För att få verksamheten att fungera med många elever och lärare borta gör vi prioriteringar på daglig basis. Detta kan innebära att vi slår ihop grupper, ställer in eller flyttar undervisningspass, avslutar skoldagen tidigare för vissa grupper, styr om undervisning till workshop. Vi kommer göra allt vi kan för att undervisning och lärande ska fortgå.

Utökat ämnesstöd på distans från vecka 15 och tillsvidare
Vi har fortfarande en betydande andel elever som inte är i skolan. Vi kommer att stötta de elever som är hemma i den utsträckning vi kan så att de inte halkar efter. Jag vill dock vara tydlig med att vi inte kan tillgodose elevernas utbildning fullständigt om de inte är i skolan. Det är först om regeringen och myndigheter beslutar att skolorna ska stänga som vi kommer att gå över till distansundervisning.

Vi har inte möjlighet att bedriva vanlig undervisning i skolan och undervisning på distans samtidigt, eftersom det kräver för mycket tid av lärarna.

Från och med vecka 15 kommer vi att införa ämnesstöd på distans på regelbundna tider för elever som är hemma. Ett schema för hur det kommer se ut i varje årskurs skickas senast måndag 6 april. Ansvarig lärare bestämmer hur varje pass ska organiseras och vad det ska innehålla. Ämnesstödet kan till exempel ske i form av genomgång av något/några moment, workshop, eller föreläsning. Ämnesstödet sker i grupp, inte enskilt.

Anmäld frånvaro är giltig frånvaro - ej anmäld frånvaro är ogiltig frånvaro
Vi noterar att vi har elever som har anmäld frånvaro utspridd på halva dagar eller som är i skolan 1-3 dagar per vecka och är anmäld frånvarande övrig tid. Om inte eleverna är i skolan, kommer vi inte ha samma möjlighet att ge dem det stöd som de behöver och då måste ni ta ett större ansvar hemma för att skolarbetet fortgår, detta gäller särskilt friska barn som anmäls frånvarande på grund av oro. Det är viktigt att ph-samtalen fortgår på de tider som är avsatta för det. Håll kontakt med ert barns handledare och stötta dem med att komma igång med det ämnesstöd som nu kommer erbjudas på distans.

Vi ska göra allt vi kan för att stötta och examinera, men vi kan inte garantera att hög frånvaro inte kommer att påverka bedömningsunderlag och därmed betygen.

Pollensäsongen har kommit igång
Nu börjar även pollensäsongen komma igång och en del är osäkra på om det är förkylningssymtom eller allergi de känner av. Vår skolläkare rekommenderar att de som har symtom och har svårt att bedöma om det beror på allergi eller inte ska stanna hemma och ta sin allergimedicin. Om allergimedicinen hjälper och elevens symtom försvinner eller minskar så är eleven välkommen tillbaka till skolan. Om allergimedicinen inte har någon effekt stannar man hemma.

Prao ställs in denna termin
Det rådande läget gör att vi tyvärr ställer in prao för årskurs 8 denna termin. Vi återkommer med om och i så fall i vilken form, eventuell prao kan genomföras i ett mindre format för eleverna i årskurs 9 istället.

Påsklov vecka 16
Våren är här och mellan den 10 april och 19 april är skolan stängd för ett välbehövligt påsklov. Jag önskar er alla en härlig påskhelg med mycket sol och frisk luft, ta hand om varandra!

Glad påsk!

Martin Norin