Rektorn har ordet februari - Kunskapsskolan Uppsala Norra

Rektor Marie Bomark berättar om händelser på skolan.

Februari 2020

Trots en hittills snöfattig vinter kunde vi genomföra vinterfriluftsdag med bland annat curling, skridskor och utförsåkning. Brist på snö kompenserades med strålande sol och en härlig dag. Nu hoppas vi att även sportlovet kommer bjuda på en massa sol!

Idag har niorna bjudit på modevisning och årskurs 7 visade upp sina egengjorda instrument - allt inom temat återbruk. I samband med modevisningen bjöds det på dryck och goda snittar som årskurs 8 hade gjort på hemkunskapen.

Gymnasieval och höstterminens betyg
15 februari är sista dag för gymnasievalet, möjlighet till omval finns i maj, och de betyg som årskurs 9 fick i julas är de betyg som de kommer att söka in på. Den preliminära antagningen eleverna får senare i vår är alltså baserad på höstterminens betyg. Den slutliga antagningen som görs i sommar kommer att baseras på slutbetygen de får i juni. Det innebär att om en elev har blivit antagen vid den preliminära antagningen så är det inte säkert att eleven kommer bli antagen vid den slutliga antagningen och vice versa.

Årets nior hade i julas ett betygssnitt på 267 poäng. Om man läser moderna språk har man 17 skolämnen och om du har E i alla ämnen har du 170 poäng, C i alla ämnen 255 poäng och A i alla ämnen 340 poäng.

Om man vill veta sitt meritvärde men tycker att det är svårt eller jobbigt att räkna ut det så kan man titta i EDS där betygspoängen finns summerade.

Enkäter
Nu är det snart dags för årets stora föräldra- och elevenkät. I föräldraenkäten har du som vårdnadshavare möjlighet att berätta för oss vad du tycker om skolan, vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Resultaten från enkäterna har stor betydelse för oss i vårt arbete med att skapa en ännu bättre skola för alla våra elever.

Föräldraenkäten startar måndagen den 2 mars och sista svarsdagen är den 15 mars. Eleverna får möjlighet att svara på enkäten under skoltid. Enkäterna är anonyma och svaren sammanställs med hjälp av ett enkätverktyg. Inga redovisningar sker som innebär att det går att identifiera enskilda personer.

När enkäten startar kommer du att få ett mejl med en personlig länk till enkäten. Automatiska påminnelser skickas ut under enkätens gång så länge enkätverktyget inte har registrerat att du slutfört enkäten.

Jag vill uppmärksamma dig på att föräldraenkäten skickas till alla som lämnat en mejladress till skolan. Det betyder att om du lämnat flera mejladresser så kommer du att få två enkäter. Du kan då bortse från de påminnelser som kommer till din ena mejladress efter att du fyllt i enkäten som kommit till den andra. Det betyder också att samtliga vårdnadshavare får enkäten, om ni är mer än en vårdnadshavare är vi tacksamma om ni båda svarar på enkäten. Om du har mer än ett barn på Kunskapsskolan kommer du att få en enkät för varje barn, eftersom vi arbetar på basgruppsnivå med resultaten ber vi dig att besvara alla dina barns enkäter.

Kockduellen
Kockduellen är en rikstäckande matlagningstävling, för högstadiet, som vår skola var med i för första gången. Tävlingen utförs i fyra delar: skoltävling, stadsfinal, kvalificering till riksfinal och slutligen riksfinal i Stockholm. Vårt lag som gick vidare från skoltävlingen har tagit sig vidare ända till riksfinalen. Den 19 mars håller vi tummarna för Emma och Minna i årskurs 9 som tävlar mot 9 andra lag i den stora finalen! Sist i detta brev finns recept på rätten som de vann stadsfinalen med.

Marie Bomark
Rektor Kunskapsskolan Uppsala Norra

Vegetariska färsspett med kokosris och sojasås

Färsspett:
400 g formbar vegfärs
1 msk riven ingefära
1/2 röd, finhackad chili
1 st hackad vitlöksklyfta
färsk koriander
salt och peppar

Kokosris:
4 dl kokosmjölk