Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Uppsala Norra

Rektor Marie Bomark berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev oktober 2024

Hej!

Nu är första halvlek av höstterminen avklarad och den avslutas med trivsel- och aktivtetsrådets traditionsenliga Halloween-firande. En dag med utklädnad, tipspromenad och massa andra aktiviteter. Nu väntar ett välförtjänt höstlov som sedan 2016 även kallas läslov. Att hålla igång sin läskondition är bra för både barn och vuxna. Längst ned i brevet finns några boktips på böcker som eleverna har läst eller läser nu under hösten. Böckerna fungerar både för ungdomar och vuxna.

Läromedel
Under den senaste tiden har det diskuterats mycket kring digitala läromedel kontra fysiska läroböcker i olika sammanhang. Vi på Kunskapsskolan utvecklar hela tiden våra läromedel utifrån den forskning som finns gällande hur elever lär sig bäst. Historiskt har våra läromedel till stor del varit digitala. Att ha digitala läromedel har många fördelar, till exempel att eleverna har möjlighet att nå allt material när som helst och att materialet går att uppdatera löpande. Självklart finns det även fördelar med tryckt material och vi på Kunskapsskolan tror att en kombination är den bästa lösningen framåt.

Från och med den 1 juli 2024 gäller en ändring i skollagen som innebär att eleverna i större utsträckning ska ha fysiska läroböcker. Vi påbörjade redan under 2023 ett projekt kring att öka tillgången till fysiska läromedel och det arbetet fortsätter även under det här läsåret.

Hittills har vi bland annat köpt in fysiskt läromedel i moderna språk, en övningsbok och textbok per elev. Nästa steg i detta är att alla elever i årskurs 4-9 ska få tillgång till matematikböcker. Därefter kommer vi att utvärdera och prioritera inköp inom andra ämnen utifrån de behov vi ser.

Parallellt med utvärdering och inköp av fysiska läroböcker arbetar vi med att se till att innehållet på Kunskapsporten och i de fysiska läromedlen kompletterar varandra på ett bra vis. Målet är att skapa en balans där eleverna får tillgång till det bästa av både digitala och fysiska verktyg för att stötta deras lärande i vår pedagogiska modell.

Gymnasiemässa
Nästan alla elever i årskurs 9 har nu haft ett första samtal med SYV (studie- och yrkesvägledare) inför deras gymnasieval. Den 14 november är det gymnasiemässa på Fyrishov. Årskurs 9 åker dit på skoltid men mässan är öppen även på kvällen om man vill besöka den som vårdnadshavare. På kvällstiden är även elever från årskurs 8 välkomna. Det kan vara bra att besöka mässan redan i årskurs 8 så att man får lite koll på hur mässan fungerar och vad det finns för olika skolor och program.

Skolkultur
Ett av våra fokusområden detta läsår är att arbeta med skolkultur. En del i det arbetet är hur vi pratar med varandra och om varandra, alltså vårt språkbruk. Vi har under de senaste åren sett en ökning av ett negativt språkbruk bland eleverna. Det är många elever som har en hård jargong och använder rasistiska, sexistiska eller homofobiska ord eller kommentarer. Språkbruket kan påverka elevers välmående och skolklimatet och för att motverka det behöver vi er hjälp och stöd. I skolan arbetar vi bland annat på PH-samtal, BG-samlingar, i trygghetssamtal och i den ordinarie undervisningen med olika övningar och aktiviteter. Där arbetar vi för att få en förståelse för hur ord kan påverka känslor och relationer och vi pratar om olika strategier för att uttrycka sig på ett sätt som främjar förståelse och respekt när vi kommunicerar.

I vår strävan att skapa en trygg och positiv skolmiljö är det avgörande att vi tillsammans arbetar för att främja ett respektfullt och omtänksamt språkbruk bland våra ungdomar. Språket påverkar inte bara hur vi kommunicerar, utan även hur vi uppfattar varandra och bygger relationer.

Vi tror att genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en positiv förändring i våra elevers språkbruk och interaktioner. Jag vill gärna höra era tankar och idéer kring detta, så tveka inte att höra av er.

Tack för ert stöd och engagemang. Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad!

Med vänlig hälsning,
Marie Bomark
Rektor Kunskapsskolan Uppsala Norra

Boktips!
Bok som man har läst eller läser i de olika årskurserna.

Årskurs 7: Djupgraven av Viveca och Camilla Sten

Årskurs 8: När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Årskurs 9: Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

 

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018