
Rektorn har ordet mars - Kunskapsskolan Uppsala Norra
Rektor Marie Bomark berättar om händelser på skolan.
Mars 2025
Hej!
Nu har vi lämnat första perioden av vårterminen och är i full gång med andra perioden som är fram till påsklovet. Förutom ljusare dagar så märker man i skolans värld att våren är på väg genom att det är dags för nationella prov, besvara enkäter och att det är fler elever som vill vara ute och spela boll och liknande.
Digitala nationella prov
Du kanske redan har sett i media att Skolverket har beslutat att alla digitala nationella prov som skulle ha genomförts i vår inte kommer att genomföras som planerat denna vår. Detta innebär för vår del att årskurs 9 kommer att göra proven i SO och NO i pappersform istället för digitalt.
Information om Stenvalvets projekt i grannfastigheten
Vår närmaste granne Stenvalvet som äger fastigheten på Dag Hammarskjöldsväg 17 kommer under de närmaste 1,5 åren genomgå ett stort rivnings- och renoveringsarbete, innan det är dags för Uppsala universitet att flytta in i lokalerna. Under vårterminen pågår rivningsarbetet och det kommer att vara transporter som forslar bort rivningsmaterial under dagarna. Förutom att informera eleverna om att inte vara i vägen så ber vi er vårdnadshavare som lämnar eller hämtar barnen att göra detta vid von Kraemers Allé, det vill säga vid basketplanen. Detta för att det ska bli ett så bra flöde och så få risker som möjligt.
Kunskapsskolans elev- och föräldraenkät
Förra veckan startade årets elev- och föräldraenkät. I föräldraenkäten har du som vårdnadshavare möjlighet att berätta för oss vad du tycker om skolan, vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Resultaten från enkäterna har stor betydelse för oss i vårt systematiska kvalitetsarbete med målet att skapa en så bra skola som möjligt för alla våra elever. Enkäterna är förstås anonyma och sammanställs av ett enkätverktyg. Inga redovisningar sker som innebär att det går att identifiera enskilda personer. Enkäten har du fått som en personlig länk via mejl och automatiska påminnelser skickas ut under enkätens gång så länge enkätverktyget inte har registrerat att du har slutfört enkäten. Jag vill uppmärksamma dig på att föräldraenkäten skickas till samtliga vårdnadshavare och för samtliga barn som du har som går på skolan. Om man är elev hos oss och har två vårdnadshavare kommer båda vårdnadshavarna alltså att få varsitt mejl. Om man som vårdnadshavare har fler än ett barn på skolan kommer man få en enkät för varje barn. Eftersom vi arbetar med enkätresultatet på handledarnivå är jag tacksam om du besvarar enkäten för samtliga barn som du har på skolan. Tack till alla er som redan har svarat och till er som ännu inte har besvarat enkäten så har ni ett par dagar till på er innan den stänger söndagen den 16 mars.
Kunskapsskolans vetenskapliga råd
Kunskapsskolan har ett vetenskapligt råd som består av fyra forskare inom utbildningsområdet. Rådet har funnits sedan 2019 och träffas två gånger per läsår. I fördjupade samtal möts forskning och praktik och vi på Kunskapsskolan får feedback och vägledning. Syftet med Kunskapsskolans vetenskapliga råd är bland annat att stärka kontaktytorna mellan forskning och praktik samt att fördjupa och bredda samtalet kring utbildning, pedagogik, didaktik, elevhälsa med mera. Inom Kunskapsskolan är det centralt med en stark vetenskaplig grund inom allt vi gör. Genom vetenskapliga perspektiv från det vetenskapliga rådet kan vi erbjuda en undervisning i framkant där eleverna trivs och får bästa möjliga förutsättningar för att nå sina mål.
Medlemmarna i rådet deltar under två års tid. Det ger forskarna möjlighet att ta del av Kunskapsskolans verksamhet och på olika sätt bidra med erfarenheter från sina forskningsfält. Många forskare har genom åren bidragit i rådet och med sina vetenskapliga perspektiv stöttat Kunskapsskolans verksamhet. Idag består Kunskapsskolans vetenskapliga råd av:
- Karim Hamza (ordförande), professor i naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet. Karim Hamza deltar i nätverksprojektet Komparativ didaktik och professionell utveckling för lärare där de utvecklar teoretiska och metodologiska grunder för didaktisk forskning.
- Linda Fälth, professor vid Linnéuniversitetet, med forskningsintresse kring läsning, läsutveckling, läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Undervisar i grundlärarprogrammets F–3 samt fritidshemsinriktning, speciallärarutbildningen och specialpedagogutbildningen. Linda Fälth har även en central roll i den pågående läroplansutredningen.
- Robert Thornberg är professor vid Linköpings universitet och forskar om mobbning, kränkningar och sociala relationer i skolan. Robert Thornberg är en mycket välciterad forskare inom sitt fält, såväl nationellt som internationellt.
- Niclas Rönnström, är lektor vid Stockholms universitet och forskar kring pedagogiskt och kommunikativt ledarskap med fokus på skola och utbildning. Niclas Rönnström har stor erfarenhet av att driva förbättringsarbete på skolor.
Läsårstider 25/26
Till dig som vill veta läsårstider för nästa läsår så kommer de här. Höstterminen börjar måndag 18 augusti (en dag innan Uppsala kommun) och slutar fredag 19 december. Vårterminen startar torsdag 8 januari och slutar torsdag 11 juni.
Jag önskar er alla en fin vår!
Med vänlig hälsning,
Marie Bomark
Rektor Kunskapsskolan Uppsala Norra
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.