Ansök
Om oss

Rektorn har ordet september - Kunskapsskolan Uppsala

Rektor Elin Benson berättar om händelser på skolan.

September 2022

Hej!

Nu är hösten här och vi har kommit igång på riktigt igen! Det är jättekul! Vi har haft en bra uppstart och välkomnat 138 nya elever i årskurs 6 och 44 nya elever i årskurs 4. Det tar ett tag innan alla nya elever har kommit in i vårt arbetssätt samt lärt känna sina nya lärare och kompisar, men nu känner vi att allt har börjat falla på plats.

Vi har haft föräldramöten i alla årskurser men har ni som vårdnadshavare fortfarande frågor så går det alltid bra att höra av sig till era barns handledare eller till mig.

Som jag skrev i förra rektorsbrevet kommer vi att arbeta med skolkulturen i år. I den ingår, förutom traditioner, även hur vi är mot varandra på skolan. Vi kommer till exempel att revidera och prata om ordningsreglerna tillsammans med eleverna. En viktig ordningsregel är att vi ska behandla varandra med respekt. Det innebär bland annat att vi inte använder fula ord och tillmälen när vi pratar med varandra men även att alla har ett ansvar för att bidra till studieron i skolan. Prata gärna med era barn hemma om att att tänka på att inte störa sina kompisar under lektioner och workshop. Alla barn har rätt till studiero och för oss här på Kunskapsskolan är det viktigt att alla känner att de kan lära sig i lugn och ro. Vi upplever att vi har en bra studiero men den kan alltid bli bättre! Om en elev efter flera tillsägelser ändå fortsätter att störa sina kompisar så kommer vi att flytta på den som stör. Det kan även bli aktuellt att eleven får lämna lektionen. I dessa fall får eleven sätta sig utanför i workshop och arbeta klart med sina arbetsuppgifter. I workshop finns det alltid andra lärare som kan hjälpa till.

Vid utvecklingssamtalen satte alla elever termins- och slutmål och vid höstterminens mitt gör vi en prognos där vi stannar upp och analyserar elevernas studieresultat i förhållande till deras mål. Då ser vi hur undervisningen har fungerat och om vi behöver ändra på något för att eleverna ska nå sina mål. I de fall eleven just nu inte ser ut att vara på väg mot uppsatt mål lämnar ämnesläraren en kommentar i EDS med information om hur eleven kan arbeta vidare för att nå sitt mål. Har ditt barn inte fått en kommentar i EDS betyder det att ditt barn har goda chanser att nå sin målsättning. Om ditt barn i dagsläget riskerar att inte nå kunskapskraven för E kommer du att få den informationen direkt från handledaren. Alla elever kommer att gå igenom nuläget tillsammans med sin handledare runt höstlovet. Kom ihåg att du är välkommen att komma och sitta med på ditt barns PH-samtal. Glöm då inte att kommunicera detta med handledaren i förväg.

Sedan vill jag välkomna er till ett spännande seminarium! Kunskapsskolan Uppsala är värdskola för ett seminarium som äger rum den 20 oktober under friskoleveckan, som arrangeras av Friskolornas riksförbund. Seminariet kommer att handla om friskolornas betydelse för svensk skolutveckling och om framtidens skola. Kvällen kommer bland annat att innehålla mingel och en paneldiskussion med intressanta gäster.

Syftet med friskoleveckan är att skapa en plattform – en levande scen, på olika platser runt om i Sverige, för friskolor om friskolor, och för alla som gillar skolutveckling. Vi vill uppmärksamma att friskolereformen fyller 30 år samt skapa lokalt engagemang men även lyfta goda exempel, väcka nyfikenhet och driva skolutveckling.

Panelen kommer att bestå av bland andra Mikaela Valtersson, chef för externa relationer Kunskapsskolan, Jacobina Silén, rektor på Katarinaskolan och ordförande i friskolenätverket i Uppsala, Anders Johnsson, forskare och författare samt Jonas Almqvist, professor i didaktik vid Uppsala universitet. Vi har även avsatt ett antal platser i publiken för er vårdnadshavare. Seminariet äger rum den 20 oktober klockan 16.00 -18.00.

Anmäl er till mig via mejl, elin.benson@kunskapsskolan.se, om ni vill komma. Först till kvarn…

Hör av er om ni har några frågor!

Elin Benson
Rektor
Kunskapsskolan Uppsala

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.