Rektorn har ordet december - Kunskapsskolan Varberg

Rektor Tobias Eklund berättar om händelser på skolan.

December 2019

Nu är höstterminen slut och det är dags för julledighet. Terminen har gått ovanligt fort om ni frågar mig som ny rektor. Med det sagt tycker jag det är extra viktigt att vi alla stannar upp och tar oss en titt i spegeln och ger oss själva en klapp på axeln för allt vi lyckats åstadkomma under terminen. Ofta rusar vi bara på i livet och glömmer att reflektera kring de framgångar och positiva saker vi lyckats med. Jag hoppas att alla våra elever och medarbetare lämnar för jullov med en positiv känsla av att ha presterat väl under terminen.

Vi har under terminen sett ett större fokus på skolarbetet och att eleverna är mer sociala under rasterna. De pratar, spelar spel och är ute på ett annat sätt än tidigare. Vad jag pratar om är så klart effekterna av vårt mobilförbud. Om eleverna faktiskt lär sig mer är för tidigt att säga men vi vill ju gärna tro att de lär sig mer när de får lättare att fokusera på skolan. Att forskningen är tydlig finns det ingen tvekan om, mobiltelefonerna stör men exakt hur mycket vet vi inte.

I schemat för läsåret har vi gjort en stor förändring med hur vi har våra personliga handledningssamtal. Numera har vi dem både på morgonen och på eftermiddagen för att kunna möta varje enskild elev på bästa sätt. Prata gärna med era barn hemma om PH-samtalen så vi tillsammans kan göra dem ännu bättre för just ert barn.

Det har såklart hänt en massa andra saker under terminen som jag skulle kunna skriva om. Jag och mina fantastiska medarbetare kämpar hårt för att alla barn och ungdomar ska trivas, ha det bra i skolan och känna att de utvecklas.

Våldet i kommunens skolor
Artikeln om att våldet ökar i kommunens skolor har nog inte undgått någon. Vi har ordningsregler som vi känner är tydliga och vi har ett föräldraråd som har en tydlig och bra målbild med vilken skola de vill ha. Ett tätt samarbete mellan skolan och föräldrarådet har gjort att vi står starka tillsammans. Vi har en gemensam nolltolerans i det lilla som ger bättre förutsättningar att motverka större kränkningar. Endast genom att gemensamt driva en linje om att var och en är ansvariga för sina handlingar och inte hänfalla åt enkla ursäkter som “hen då” kan vi tillsammans få den skola era barn förtjänar. Ett stort tack till alla er föräldrar som varit med och bidragit till att skolan blivit ännu tryggare och bättre under denna hösttermin.

Skolstart
Vårterminen inleds med utvecklingssamtal den 8 eller 9 januari. Denna gång har ni fått möjlighet att vara med och bestämma både vilken dag och tid genom programmet Doodle. Om man valde att inte boka själv har lärarna tilldelat er en dag och tid. Detta kommer ni få både på mejlen och eleverna får med sig detta i sina betygskuvert på skolavslutningen. Första vanliga skoldagen är 10 januari. Eleverna börjar 08.45 och slutar 14:45.

Kvarglömda kläder
Vi har en hel del kvarglömda kläder efter terminen. Kläderna kommer ligga kvar på skolan under utvecklingssamtalsdagarna. Senare under våren kommer vi skänka bort kläder som ingen vill kännas vid.

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Tobias Eklund
Rektor Kunskapsskolan Varberg