Rektorn har ordet november - Kunskapsskolan Varberg

Rektor Niklas Dahlström berättar om händelser på skolan.

Oktober avslutades på skolan med en riktigt lyckad “Freaky Friday”. Elevrådet hade planerat aktiviteten väl och hela dagen avlöpte på ett uppsluppet, men ordnat sätt. För bästa utklädning var det Wiktor i årskurs 9 som fick flest röster och korades till segrare i slutet av dagen av Ronja och Måns i Elevrådet. Årets bubblare var att det blev en lärare, Bertil, som knep silverpengen i röstningen. Efter lunch bjöds det på glass till alla elever. Tack till er alla som klädde ut er och som på annat sätt gjorde dagen lyckad!

Covid - igen
Viruset vill inte ge med sig. Nu ökar smittspridningen igen och vi gör vad vi kan på skolan för att parera spridning. Det har tyvärr inneburit att vi på nytt tvingas övergå till gymnastik utan ombyte igen för de äldsta eleverna. Planen var att vi lite för lite skulle låta eleverna börja byta om igen. Nu pausar vi det initiativet.

På skolan är vi så försiktiga vi bara kan och påminner om att tvätta händerna ofta och försöka vara utomhus så mycket som möjligt på lunchrasten. Vi fortsätter också med besöksrestriktionerna för att minimera nya sociala kontakter. Vi måste också ta höjd för att julavslutningen kommer att innebära att vi inte samlar ihop eleverna i större grupper än basgruppsvis. Tyvärr blir det inte heller någon Luciakör.

Jag kan inte annat än imponeras över på det sätt som eleverna hanterar pandemins konsekvenser. Så klart påverkas både förutsättningar och planeringar men på det stora hela visas det stor förståelse för de utmaningar vi alla har att hantera. Tyvärr ser vi att eleverna fortfarande inte har förstått allvaret i situationen fullt ut, och då talar jag om samtliga årskurser, de brottas, kramas, high five-ar, omfamnar, bär varandra och mycket annat som barn gör utan att fundera så mycket på att det skulle kunna få några spridningskonsekvenser. Här behöver vi er hjälp med att inskärpa allvaret med virusets risker. Utan er hjälp står vi oss slätt i våra uppmaningar till eleverna.

Nationella prov
Från och med nästa vecka startar den muntliga delen av de Nationella proven. Först ut är Svenskan i årskurs 9 och därefter följer, som på ett pärlband, de muntliga proven i Engelska (åk 9 v 47), Matematik (åk 6, v 47), Engelska och Svenska (åk 6 v 48) för att avslutas med Matematik i år 9 vecka 49. Eleverna kommer att göra proven i smågrupper på avskild plats.

Skolans värdegrundsarbete
Mina samtal med alla basgrupper fortsätter. Just nu har jag kommit till eleverna i årskurs 6.

Jag kan konstatera att, inte bara eleverna i årskurs 6, utan alla elever är väldigt duktiga på att ta hand om sin skolmiljö. Det existerar i princip inget klotter eller förstörelse på skolan. Visst förekommer det att någon inte kan hålla fingrarna borta från att pilla bort färg som är nymålad, slänga skräp på golvet, rita på bord eller lämnar sin tallrik efter att man ätit i matsalen men en skola där man inte kan se att det befunnit sig omkring 375 personer under en dag är inte heller ett mål. En skola är en levande plats och aktivitet måste få lämna en del spår efter sig.

Just nu fokuserar vi på arbetsro. En av de viktigaste insikterna är att var och en kan bidra till arbetsro för att påverka positivt. Att någon annan pratar är inte en ursäkt att själv göra det. Tillsammans med eleverna startar vi nu en kartläggning över vilka områden och lärpass som är mest känsliga för störningar. Så här långt kan vi konstatera att workshoppass med elever från flera olika basgrupper och de praktiska ämnena tenderar att ha en högre ljudnivå än övriga pass. Det låter ganska logiskt och hjälper alla oss medarbetare på skolan att vara extra uppmärksamma just vid dessa tillfällen. Det skall bli spännande att se om det ökade medvetandet också innebär att upplevelsen av arbetsro ökar.

Önskar er alla en riktigt fin november

Niklas Dahlström
Rektor Kunskapsskolan Varberg