Rektorn har ordet 25 mars - Kunskapsskolan Varberg

Rektor Niklas Dahlström berättar om händelser på skolan.

Nu är det endast en vecka till påsklovet. I takt med att vi går mot ljusare tider intensifieras också skolarbetet. Det är många drömmar som skall uppfyllas och mycket ambition som kanaliseras i fina insatser. Vi är alla medvetna om de utmaningar som pandemin innebär men nu fokuserar vi på det som är möjligt att genomföras och gör så gott vi bara kan med de delar som försvårar.

Jag tror att ett sätt att se möjligheter framför hinder är att se på hur man definierar sig själv som människa: “Jag är en person som alltid gör min läxa”, “Jag är en person som alltid håller tider” eller “Jag är en person som är noggrann med att äta frukost, middag och kvällsmat”, till skillnad från att det beror på om läxan är rolig eller tråkig, svår eller lätt, eller om jag bedömer att mötet jag skall till är viktigt eller inte eller om jag tycker om det som ligger på tallriken eller inte.

Det finns en tillfredsställelse i att genomföra något som bygger den egna karaktären istället för att ständigt räkna på utfallet av varje enskild insats. “Kultur käkar strategi till frukost” är så sant som det är sagt!

På Kunskapsskolan försöker vi implementera en särskild kultur som skall hjälpa eleven att övervinna pucklar och motgångar i form av pandemirestriktioner eller andra saker som kan försvåra inlärning eller förståelse. Vi talar bland annat om att vi värnar en “pluggkultur” i skolan (det vill säga att det naturliga är att man försöker att göra sina uppgifter och läsa sina läxor). Ett annat sätt att bygga kultur är genom våra värderingar som säger: “Vi når längre tillsammans”, “Vi har höga förväntningar”, “Vi ser kraften i varje individ” och “Vi drivs av utveckling”.

Att det finns en positiv kraft i den här kulturen ser vi prov på varje dag. Helena Hjertberg, handledare i årskurs sju, berättade hur hennes elevers kreativitet möjliggjorde att fjärrundervisningen kunde bli ännu bättre genom att bjuda in till dubbla Meetmöten så både hela gruppen och grupprummen kunde exponeras samtidigt. En lika enkel som genial lösning i en annars knölig kontext.

Också de elever som är i skolan visar en imponerande inställning till sina studier när det behövs som bäst. Livet måste gå vidare. Därför kommer också elevrådet att genomföra en “påskjakt” för de elever som är på skolan nästa vecka. “Påskjakten” är en spinn off aktivitet på “Tomtejakten” som elevrådet arrangerade under december månad. Den här gången blir det “ägg”-jakt i idrottshallen för basgrupperna.

Läget
Tyvärr måste också covidläget avhandlas i detta brev. Ännu är ingen ljusning i sikte i Varberg och Halland. Det är en vecka till påsklov och situationen inför detta lov är sämre än den var inför sportlovet. Om motsvarande utveckling äger rum i anslutning till detta lov som förra så är risken större för en total fjärrundervisningsvecka efter lovet än möjligheten till en större återgång.

Med detta i åtanke kommer ingen förändring att ske för undervisningen under nästa vecka och veckan efter påsklovet, vecka 15. Vi fortsätter med att samtliga elever i mellanstadiet och årskurs nio är i skolan, årskurs sju och åtta har fortsatt undervisning på distans. Därtill fortsätter vi att kalla de elever i årskurs sju och åtta med mest behov till skolan.

Vissa punktinsatser för andra elever har genomförts och fler insatser kommer att äga rum för de elever som haft mest distansundervisning denna termin. Får vi andra, nationella eller regionala, besked som på något sätt motsäger den information som givits i detta brev kommer ett nytt rektorsbrev att skickas ut under påsklovet.

Kom ihåg att det fortfarande gäller en veckas karantän vid hemkomst efter utlandsresor.

En riktigt Glad Påsk önskar vi på Kunskapsskolan!

Niklas Dahlström
Rektor Kunskapsskolan Varberg