Rektorn har ordet december - Kunskapsskolan Varberg

Rektor Niklas Dahlström berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev 3 december 2021

December har börjat med riktigt julväder med mycket snö. Så mycket snö att det till och med blev lite störningar i trafiken. På skolan jobbar vi emellertid på enligt plan.

Tomtejakten
Den numera traditionsenliga “Tomtejakten” har börjat. Tomten har tappat sin käpp och varje dag får eleverna i årskurs 4 och 5 respektive 6 till 9 leta efter varsin käpp som ligger gömda på skolan. Varje käpp ger poäng och det sitter ett kodord som man mailar till elevrådet. Vinnande basgrupp får ett pris på terminsavslutningen.

I onsdags hade eleverna i årskurs 9 sina muntliga nationella prov och övriga elever hade en temadag som gick i hållbarhetens tecken. En mycket uppskattad dag

Informationskvällar
I måndags hade vi informationsmöte för intresserade föräldrar och elever som vill börja på skolan till hösten. Det var alldeles fantastiskt roligt att se vilka fina ambassadörer för skolan de deltagande eleverna var när de guidade runt besökarna. På tisdag, 7 december, kommer vi att genomföra vår andra informationskväll med nya elever som hjälper till. Vet ni någon som är intresserad av lite information om skolan kan ni berätta att informationen börjar klockan 17.

Värdegrundsarbete
Säkert har en del av er också sett att skolans värdegrundsarbete uppmärksammats av SVT både i de lokala nyheterna och i Lilla aktuellt. I en reportageserie berättade SVT:s nyheter om det grova språkbruk som existerar på många skolor. På en skola i Kungsbacka visade ett inslag att det var riktigt illa. SVT:s reporter kontaktade mig då han hörde ett vi hade ett gott rykte när det gällde att stävja grovt språk bland eleverna. Att vår skola fick representera det goda exemplet är förstås mycket glädjande.

Det innebär inte att skolan är fri från grovt språk, men det signalerar att vi alltid försöker att reagera när vi hör något, precis på samma sätt som vi försöker agera när något annat som inte är ok inträffar. Vår ambition är att era barn skall känna att vi bryr oss om alla elever på skolan. En trygg skola främjar en god studiemiljö.

En av nycklarna till att vi kan vara ett gott exempel för andra är den nära relation vi på skolan har med er vårdnadshavare. Tillsammans kan vi hjälpas åt att uppmärksamma och stötta barnen att välja att inte använda ett kränkande eller förnedrande språkbruk sinsemellan. Därför kommer vi fortsatt att maila hem och informera så fort något händer. Hör ni något hemma från ert barn som vi kanske missat så hoppas jag att ni fortsätter att höra av er till oss. Tillsammans når vi längre!

Många positiva händelser den senaste månaden, alltså. En känsla jag hoppas att ert barn tar med sig nu när det endast är ett par veckor kvar och det börjar bli lite planeringsträngsel i studierna. Häng i de sista dagarna så kommer lovet att kännas extra skönt!

Kurator
Tyvärr måste jag meddela att skolans kurator Per-Anders är sjukskriven ett tag framöver. Hur länge är inte riktigt klart, men ett par månader får vi räkna med. Det är inte lätt att veta. Per-Anders behöver vila. Anledningen kan vara en post Covid reaktion, men vi vet inte riktigt.

Från och med nästa vecka kommer därför Karin Fahlman att ersätta Per-Anders. Hon kommer närmast från socialtjänsten i Falkenberg och kommer att finnas på skolan tre dagar i veckan. Karin kommer att vara skolans kurator fram till att Per-Anders är tillbaka igen.

Covid
Vi kommer också noga att följa Covid-läget. Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer har intensifierats den senaste tiden. Jag när en förhoppning om att inte studiesituationen skall förändras för våra elever under de två avslutande veckorna på terminen utan att vi kan gå i mål utan störningar.

Då återstår endast för mig att tillsammans med alla medarbetare på skolan önska er alla en riktigt

God Jul!

Vi ses igen på utvecklingssamtalen i januari. Tid för samtal skickar den personliga handledaren ut i mail eller lägger i betygkuvertet.

Niklas Dahlström
Rektor Kunskapsskolan Varberg