Rektorn har ordet januari - Kunskapsskolan Varberg

Rektor Niklas Dahlström berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev 13 januari 2022

Välkomna tillbaka till ett nytt år och en ny termin!

I går var det riktigt mycket energi när alla era barn och ungdomar kom tillbaka till skolan igen. Extra roligt att vi får ha dem i skolan trots pandemimolnet som tycks överskugga det mesta för närvarande. Men skolan gör sig bäst på plats.

Restriktioner
Tyvärr är det oundvikligt att inte ta upp covidläget. Det som kommer att ställa till det mest utöver att man blir smittad är att man tvingas vara hemma i sju dagar om någon i familjen har konstaterad covid. Undantaget från så kallad familjekarantän är om man själv haft covid de senaste sex månaderna.

The show must go on
Vi måste tyvärr räkna med att både personal och elever måste vara hemma trots att man egentligen är fullt frisk. Vad vi måste göra är att vara förberedd på - inte om - utan när det inträffar. Det handlar om att etablera goda vanor i sina studier. Behålla sin dygnsrytm, studera efter dagens schema, hålla deadlines och lämna in sina uppgifter. Är det möjligt? Ja, till stor del, men då måste några väsentliga delar hela tiden fungera. En viktig komponent är PH-samtalet. Trots att man är hemma kan man koppla upp sig och genomföra sitt PH-samtal. Alla handledare i årskurs 6 - 9 kommer att skicka en stående länk på elevens PH-tid så att eleven kan klicka in sig om man tvingas vara hemma. Planeringen i loggboken behöver också vara på plats och fungera. Nyckeln till framgång är:

• Behålla sina skolrutiner trots att man är hemma.
  • Noggrant fylla i loggboken.
  • Följa sin egen planering och läsa innantill i Kunskapsportens genomgångar.
  • Alltid genomföra PH-samtalet.
  • Läsa EDS och de andra instruktionerna man får av sina lärare.

En god vana är att göra något återkommande som leder lärandet framåt trots att det kanske inte ger utdelning på direkten. Man tränar på att ha en inställning istället för att jaga ett utfall. Ett befästande av inställningarna “jag försöker alltid göra mitt bästa” samt “jag håller mina studietider” kan vara skillnaden på att klara ett gymnasieprogram över tre år mot att bara orka en termin för att man är missnöjd över att man inte gjort de resultat man önskat. Utfallet blev inte det man hoppats eftersom den goda vanan att alltid göra jobbet saknades.

Vi vet att stor frånvaro gör det svårare att både upprätthålla sina rutiner och nå sina mål. Därför kommer skolan att ha extra fokus på närvaron denna termin och etablera en dialog med dig som vårdnadshavare utifrån förra terminens frånvaro, för att bättre förstå, så att vi kan vidta rätt åtgärder tillsammans med dig.

Informationsmöten
Inte heller informationsmötena kommer undan covidrestriktionerna. Informationsmöten för intresserade nya elever och föräldrar kommer fortsatt att äga rum 20:e respektive 24:e januari klockan 17.00. Emellertid kommer informationen ske digitalt. Länkar kommer att finnas på vår hemsida.

Nu går det undan! Snart är det sommarlov. I morse på väg till skolan hörde jag talgoxarna sjunga. Låt oss tillsammans göra vårterminen 2022 till en kanontermin och njuta av resan mot sommaren!

Tillsammans når vi längre!
Niklas Dahlström
Rektor Kunskapsskolan Varberg