Rektorn har ordet maj- Kunskapsskolan Varberg

Rektor Niklas Dahlström berättar om händelser på skolan.

5 maj 2022

Om några få dagar är det endast en månad kvar av läsåret. Just nu är vi inne i en extra hektisk tid med Nationella prov och en rad deadlines och inlämningar för att bli klar i tid. I mitt förra brev talade jag om att inställningen är viktig. Att vara nöjd över att ha gjort insatsen och inte bara jaga utfall.

Men skolan är så mycket mer än att bara jaga utfall. Det är en plats där det händer en hel del roliga saker också och det här brevet skall handla om sådant.

Våffeldagen
Sedan förra brevet har elevrådet sålt våfflor på Våffeldagen. Elevrådet tog tidigt ett beslut om att alla pengar skulle skänkas till Ukraina. Genom att skänka till UNHCR fördubblade dessutom Akelius Foundation summan. Du som vårdnadshavare hade också möjlighet att hjälpa elevrådet genom att köpa en digital våffla. På skolan sålde elevrådet våfflor för 3 500 kronor, vårdnadshavarna köpte digitala våfflor för 1 300 kronor vilket efter fördubblingen blev hela 9 600 kronor till Ukraina. Fantastiskt bra jobbat.

Första april
Även om verkligheten inte sällan överträffar dikten och första aprilskämt håller på att bli en passerad tradition, så var det ändå roligt att se hur barnen i årskurs fyra formerade sig i form av ett “HEJ” på skolgården för att bli fotograferad av en drönare eller att sjuorna funderade över om det verkligen skulle komma en gris och smaska på matsvinnet. Det kändes befriande med en dag när man skämtade med varandra.

Påskjakten
En av de stående traditionerna på skolan är “Påskjakten”. Elevrådet vänder upp och ner på hela idrottshallen och gömmer pingisbollar markerade med olika poäng. Basgruppsvis letar man sedan bollar på tid. Årets stolta vinnare blev 5.2 (årskurs 4-5) med högst poäng av samtliga basgrupper på skolan och 7.2 (årskurs 6-9). Förutom påskgodis hänger vinnarna nu för alltid på “Kunskaps Hall Of Fame”-väggen på skolan.

Mycket kul har hänt under våren och för det har vi ett fantastiskt aktivt elevråd att tacka.

Enkäten
I veckan fick vi också resultaten från elev- respektive föräldraenkäterna. Man kan konstatera att resultaten i princip är oförändrade från förra året. Det betyder att ni vårdnadshavare tillhör de absolut mest nöjda jämfört med samtliga Kunskapsskolor som finns i landet, endast en procentenhet lägre än de som är mest nöjda. Och att era barns nöjdhet ligger något under snittet för vad elever på andra Kunskapsskolor tycker. Det gör så klart att vi fortsatt försöker bli bättre - för er föräldrar och för era barn.

Föräldrarådet
Fler inspirerande nyheter. Föräldrarådet har inför nästa läsår initierat en idé som går ut på att du som vårdnadshavare kan få vara med att bygga elevernas välmående genom att erbjuda en aktivitet i anslutning till skoldagens slut. Det kan vara vad som helst men utgångspunkten är att ha lite kul tillsammans med ungdomarna. Låter det intressant? Redan 10 maj klockan 18.00 på skolan dras riktlinjerna upp för nästa år. Kan du inte delta men är intresserad av att bidra maila till föräldrarådets nya mailadress foraldraradetks@gmail.com. Det kan du också göra om du vill vara med på en maillista för basgruppen, om det inte redan finns en. Representanter för alla basgrupper får ta del av mailen.

Ny skolgård
Jag har också den stora glädjen att berätta att vi kommer att starta en omfattande upprustning av skolans utomhusmiljö. Det innebär att vi gör utrymme för fler cykelställ, men framför allt optimerar ytorna med fler rörelse- och aktivitetsanordningar. Hurra!

MOA-mässan och cykelomsorg
Egentligen skall man inte avsluta med de sämre nyheterna, men jag kan bara beklaga att, trots att vi inledningsvis fick positiva signaler från kommunen, så utestängdes våra och övriga friskolors elever i årskurs åtta från att besöka den stora yrkesmässan, MOA-mässan, som hölls igår i Arena Varberg. Vi får hoppas att vi kan få till ett samarbete till nästa år.

Likaså har vi på den senaste tiden haft bekymmer med att det finns individer som inte vet skillnaden på mitt och ditt. Cyklar som står ute på cykelparkeringen saboteras genom att man gör sönder lampor, däck och cykelkorgar. Vi vet inte om det är någon på skolan eller någon utifrån, men hör ni något så tar vi tacksamt emot tips.

Många goda nyheter och mycket kul som är på gång! Vi ser fram emot terminsslut och nästa läsår. Då börjar två nya grupper i årskurs 4 och en ny grupp i årskurs 7. Det finns fortfarande några enstaka platser kvar i dessa årskurser, så vet ni någon som är intresserad så finns det fortfarande möjlighet att börja på skolan till hösten.

Tillsammans når vi längre!
Niklas Dahlström
Rektor Kunskapsskolan Varberg