Rektorn har ordet december - Kunskapsskolan Västerås

Rektor Lars Jonsson berättar om händelser på skolan.

December 2018

Nu kan både lärare och elever pusta ut. Det är mycket som ska hinnas med innan betygen sätts. En utmanande period för alla inblandade och stressen höjs ofta ett par snäpp inför terminsavslut, men alldeles snart så väntar en välbehövlig ledighet.

De sista veckorna innan jul har varit riktigt mysiga. Förra veckan hade vi både pepparkakshustävling och vår fantastiska julsalong, där både elever och föräldrar fick chansen att besöka 9-ornas “årtiondehytter” och ta del av elevarbeten som gjorts under hösten. Självklart hade vi också Lucia på besök - i år hade vi ett stort luciatåg som hade flera framträdanden från morgon till kväll, vilket ger en skön stämning.

Överlag har terminen varit otroligt bra. Vi har till exempel i de äldre årskurserna börjat med digital loggbok, framtidsförmågearbetet rullar på och vi har också hittat en bättre modell för 4-6, där framförallt 6-ornas organisation och studiefokus gjort fina framsteg.

Alla som besöker skolan är eniga - de lyfter fram den härliga stämningen, elevernas flit och vår fina skolmiljö. För mig är det glädjande att både elever och medarbetare prioriterar att ta hand om vår fina arbetsplats, det ökar allas förutsättningar för trivsel och bra studieresultat.

Utvecklingssamtal
Arbetslagen skickar ut inbjudan till utvecklingssamtal inför de första veckorna på vårterminen. Fundera igenom hur hösten varit och vilka mål som ni vill sätta upp inför våren.

Föräldraråd
Vi har haft två föräldraråd under hösten. Nästa möte är onsdag den 23 januari klockan 18.00 och jag ser fram emot en fortsatt konstruktiv dialog med föräldrar. Det finns plats för fler föräldrar i rådet. Är det någon som är intresserad eller vill veta mer så är ni välkomna att höra av er. Se även protokoll från tidigare möten eller titta på hemsida om hur vi jobbar.

Informationsmöten, öppet hus och kö
Våra informationsmöten och det öppna huset inför att börja här till nästa höst har varit lyckade och mycket välbesökta. Vi kommer inom kort att erbjuda platser till vår kö inför hösten. Kön är lång och växer även till nästkommande år, så vet ni några som funderar på att ställa sig i kö kan ni tipsa om att inte vänta med det.

Friskvård och läsning
Som en uppmaning inför julen vill jag påminna alla att röra på sig under ledigheten. Försök att hitta en aktivitet, minst 30 minuter, som är pulshöjande och gör det helst varje dag förstås. Det finns flera goda effekter av det - stressen går ner, kreativiteten ökar och minnet förbättras. Vi i personalen har läst och träffat den inspirerande läkaren Anders Hansen och har under hösten peppat varandra och eleverna till kontinuerlig motion.

En annan uppmaning är att lägga undan mobilen och läsa en bok under lovet. Vi har märkt att läsförmågan går ner och där kan ni föräldrar göra stor nytta. Köp eller låna böcker till ungdomarna - läsning förbättrar studieresultaten avsevärt i alla ämnen.

Avslutningsvis vill jag tacka alla elever och föräldrar för en mycket bra höst. Eleverna har jobbat hårt och jag uppskattar också den fina dialogen med föräldrar och elever som vi har.

Från Oss Alla
Till Er Alla
En Riktigt God och Jul (med mycket rörelse och läsning..)

Lars Jonsson