Rektorn har ordet februari - Kunskapsskolan Västerås

Rektor Trine Mie Mattsson berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev februari 2025

Hej!

Det är inte lätt att välja rätt ord i årets första rektorsbrev. Det påverkar oss alla att något så fruktansvärt och meningslöst som våldsdådet i Örebro överhuvudtaget kan hända. Det får oss självklart att fundera över säkerheten i skolan. Medarbetargruppen har genomfört en utbildning i hur vi ska hantera PDV (pågående dödligt våld). Utbildningen hölls av säkerhetsspecialisten och tidigare polisen Lena Ljungdahl. Sedan vi gick utbildningen för ett par år sedan har vi fortsatt att diskutera och arbeta för att skapa en säker skola, vi har också övat på inrymning och utrymning. Det kommer vi att fortsätta att göra, både i medarbetargruppen och med eleverna. Vi diskuterar tillsammans med vår huvudman vilka åtgärder och ändringar som eventuellt kan vara relevanta för oss att genomföra för att öka tryggheten och säkerheten ytterligare.

På skolan fortsätter vi att arbeta med att skapa en så trygg skolgång som möjligt för våra elever. Vi är många vuxna bland eleverna och vi har våra PH-samtal där vi skapar relationer med alla våra elever. Under tisdagen deltog vi på skolan i den nationella tysta minuten, och det blev en fin stund där vi hedrade offren i Örebro. Även om det är svårt att fortsätta med vår vardag efter ett sådant dåd så är det viktigt för både oss och eleverna att vardagen får fortsätta, nedan kommer några informationspunkter om vad som är på gång på skolan.

Terminsstart 2025
Vi är nu redan i mitten av februari och utvecklingssamtalen är genomförda. Vi imponeras varje terminsstart över hur eleverna tar sig an den presentation de har förberett inför samtalet. Utifrån mognad stöttar vi eleverna i att ta ett ökat ansvar för sitt eget lärande.

Vårterminen är alltid trevlig att se fram emot men även lite sorgligt eftersom våra 9:or har sin sista termin på skolan och vi arbetar alla för att de ska må bra och avsluta sin skolgång hos oss med riktigt goda kunskaper.

Trivsel
Skolan präglas av en trevlig stämning och vi jobbar varje dag med att bibehålla detta. Därför påminner vi löpande eleverna om att följa skolans regler och visa respekt för varandra oavsett ålder. Vi pratar med eleverna om att vara försiktiga med skolans och varandras saker. Vi ser att en del elever ibland behandlar sina datorväskor lite väl hårdhänt, de slängs hårt på bänken eller tappas på golvet. Jag önskar att ni också hemma pratar med era barn om detta samt vikten av ett trevligt språk, att inte prata illa om någon annan, att helt enkelt vara snäll och trevlig. Både i den fysiska och digitala verkligheten.

Jag har i ett tidigare utskick nämnt hur viktigt det är att föräldrar hänger med i vad barn och ungdomar gör på nätet. Var delaktig och nyfiken. Jag har fått tips om bifogat material från Röda Korset - där hittar ni mycket bra information.

Julsalong
Även om det just nu känns jättelänge sen vill jag passa på att tacka alla som kom på Julsalongen i december. Det var en trevlig kväll med mysig stämning. Vi samlade under kvällen in pengar till Barncancerfonden och nådde ett belopp på 780 kr.

Trafiksäkerhet
Även om vi går mot ljusare tider är det fortfarande mörkt ute och vi har många elever som inte har reflexer på sina ytterkläder. Det kan vara svårt för bilisterna att se mörkklädda fotgängare och jag vill därför skicka med en påminnelse om att ni pratar med era barn om farorna i trafiken, samt vikten av att alltid använda övergångsställen och se sig noga för innan de går över gatan.

Skolenkäter 2025
Skolinspektionens skolenkät är igång. Enkätresultatet är ett av flera underlag i Skolinspektionens granskning av skolor. Resultatet används även i Skolverkets informationstjänst Utbildningsguiden.skolverket.se

Vårdnadshavare till barn i grundskolan har möjlighet att delge synpunkter om skolan via Skolenkäten. Enkäten tar cirka 5–10 minuter att genomföra och den besvaras via webben. Enkäten ska besvaras en gång per barn. Har du flera barn på vår skola så besvaras enkäten en gång för vart och ett av barnen. Du kan besvara enkäten fram till 21 februari. Som förälder svarar du på enkäten genom att gå in via länkarna som jag har skickat ut tidigare.

Från och med den 3 mars kommer ni att få mejl om att svara på Kunskapsskolans egna skolenkät. Vi hoppas att så många som möjligt kan avsätta tid och svara på enkäten.

Våren 2025
Vi ser fram emot ännu en vårtermin med hög kvalitet på undervisningen, stort elevengagemang och roliga aktiviteter. Det börjar redan nästa vecka, vecka 8 med idrottsdag för skolans alla elever. Ni har fått information från respektive arbetslag kring upplägget för dagen. Vecka 9 har vi sportlov och från mars månad sätter de nationella proven igång för årskurs 6 och årskurs 9. För att få till organisationen av de nationella proven kommer vi vissa dagar att ordna andra aktiviteter än det vanliga skolarbetet för de övriga årskurserna. Detta för att underlätta provsituationerna och studieron på skolan under provskrivningarna. Ni kommer att få mer information via arbetslagen. För vårdnadshavare till barn i årskurs 6 och 9 som skriver digitala nationella prov under vårterminen finns det information från Skolverket här.

Tack för att du tog dig tid att läsa rektorsbrevet. Jag önskar dig en fortsatt fin vecka!

Med vänlig hälsning,
Trine Mie Mattsson
Rektor Kunskapsskolan Västerås

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018