Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet maj - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Maj 2020

Värmen kom och försvann igen. Det är ju bara bra för då varar våren lite längre. Jackorna har åkt av på rasten i alla fall trots den stundtals kalla vinden och det är febril aktivitet med fotboll, basket, tiktokdanser och kingout. Härligt!

Om det är någon förälder som har en lift och har möjlighet att ta ned bollar från taket så är ni välkommen att höra av er till Susanne i receptionen.

Febril aktivitet
Vi är inne i terminens mest intensiva period där vardagsarbetet kommer att varieras med aktiviteter som friluftsliv, orientering och friidrott utomhus. Det är dessutom snart dags för omdömen och betyg. Årskurs 9 förbereder sig för att lämna grundskolan och ta steget ut i världen - jag kan säga att de är mer än redo. Årskurs 6 förbereder sig för att byta byggnad och bli högstadieelever. Även de är redo för förändring och tycker att det ska bli spännande.

Vi är fortsatt påverkade av restriktioner och rekommendationer kring hanteringen av Covid-19. Vi påminner oss ständigt om att tvätta händerna, hålla avstånd där det är möjligt och stanna hemma om man känner sig krasslig. Närvaron bland både elever och medarbetare är trots detta fortsatt god, vilket är en lättnad.

Lovskola
Enligt Skollagen ska elever som riskerar att i förlängningen inte få behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet erbjudas lovskola i grundskolan. Detta gäller elever i årskurs 8 och 9. Men eftersom situationen under vårterminen är som den är kommer vi att även erbjuda lovskola för elever i årskurs 7. Respektive arbetslag och handledare kommer under kommande vecka att gå ut med erbjudandet till de elever det gäller.

Inför nästa läsår
Antagningen till årskurs 4 och 7 inför läsåret 20/21 är klar och vi organiserar just nu basgruppsindelning och vilka handledare som ska ha vilken grupp. Roligt att intresset för skolan fortsatt är stort!

Som jag skrivit om i tidigare rektorsbrev funderar vi på att förändra sluttiderna på skoldagarna för årskurserna 7-9 något inför nästa läsår. Elever i årskurs 7 och 8 har sagt sitt och nu är det dags för elevrådet att komma med åsikter och tankar kring förslaget. Om någon vecka dras förslaget på en arbetsplatsträff för att medarbetarna också ska ha en möjlighet att påverka. Beslut meddelas i junibrevet.

Årskurserna 4-6 kommer att ha samma start- och sluttider som de haft i år.

Skolavslutningsveckan
Det är så ledsamt att behöva meddela att skolavslutningsveckan kommer att se annorlunda ut för eleverna än vanligt. Vi behöver och vill bidra till att minska smittspridningen och måste därför anpassa skolavslutningens aktiviteter. Lärarmiddagen för årskurs 9 ställs in och ersätts med lunch på skolan torsdagen den 11 juni. Skolavslutning som var planerad till kvällen den 11 juni i Ystads Arena ställs in. Årskurserna 4-8 har sin avslutning basgruppsvis klockan 09.10-11.00 torsdagen den 11 juni. Vi återkommer med tider för årskurs 9.

För er vårdnadshavare och övrig familj som gärna hade varit med när årskurs 9 slutar så kommer vi att livestreama betygsutdelningen. Vi återkommer med mer information när det närmar sig.

Kalendarium
Studiedagen den 3 juni är struken enligt tidigare information. Dock kommer eleverna att sluta klockan 13.00 den dagen. Klubben är öppen som vanligt.

Ja, så står det till i dagsläget. Mer information kommer från respektive handledare efter hand.

Och som vanligt är det bara att mejla till eva.borgstrom@kunskapsskolan.se eller ringa 0733-173 455 om ni har något att dryfta.

Eva Borgström
Rektor