Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Oktober 2020

Man får vara tacksam för en fin höstdag när det är dags att vara rastvärd. Solen lyser och även om det är lite kallt i luften så känns det riktigt friskt idag. Det blev en fin september som förutspåtts och aktiviteterna ute på skolgårdarna har inte slagit av på takten än.

Om någon nu missade det så var Ystads Allehanda på besök häromdagen. Anledningen var att årskurserna 4-6 haft en vänskapsdag där eleverna tillverkade armband till förmån för barncancerfonden. Armbanden pryds av morsekod och koden betyder Beat Cancer. Initiativet till armbanden togs av eleverna i 6.1 och eleverna har tillsammans i 4-6 lyckats att samla in över 12 000 kr. Stora, varma kunskapshjärtan och stolt rektor.

Ni hittar artikeln här.

Skolgården
Det grävs för fullt på Sjutillnioskolans skolgård. Fastighetsbolaget, Hemsö, som vi hyr lokalerna av beslutade i våras att göra en extra satsning på skolgårdarna på de skolfastigheter de äger. Vi fick en del av kakan och i förra veckan sattes det upp ett högt staket vid fotbollsplanen ut mot parkeringen och i skrivande stund gräver de för nya planteringar. Under de närmaste veckorna kommer nya bänkar upp längst söderväggen och pergolor på båda skolgårdarna. Det blir hur fint som helst!

Föräldrautbildning
Arbetslagen i årskurs 4 och 7 har haft digitala föräldrautbildningar de senaste veckorna och det har fungerat bra. Hör av er till respektive handledare om ni har frågor!

Prognos skolarbete
Just nu genomför lärarna en prognos för era barns skolarbete så här långt. Det är en del av Kunskapsskolans systematiska kvalitetsarbete. Under nästa vecka kommer ni därför att få ett mejl hem med information om hur läget är för just ert barn.

Corona - den oändliga historien
I förra rektorsbrevet var jag på riktigt orolig för att vi skulle bli tvungna att organisera om skoldagarna på grund av de höga sjuktalen bland både elever och medarbetare. Men det löste sig självt genom att det kom en helg precis när frånvaron peakade och eleverna hade tid att tillfriskna utan att det drabbade skolarbetet. Den senaste månaden har sjuktalen varit tillbaka på normala nivåer.

Men vi får inte tro att risken för smittspridning är över, vi måste fortsätta hålla i och hålla ut. Vi pratar ständigt med eleverna om att tvätta händerna, använda handsprit och att hålla avstånd där det är möjligt. Det sista är det allra svåraste. Eleverna gillar att umgås och det gärna nära varandra. Prata gärna om eget ansvar hemma så hjälps vi åt för att se till att det inte blir smittspridning på skolan.

Vi följer fortsatt Folkhälsomyndigheten rekommendationer. Elever och medarbetare som känner sig krassliga ska stanna hemma och kan komma tillbaka till skolan och arbetet efter två symtomfria dagar. Elever och medarbetare som har testat negativt för covid-19 och bara har lindriga förkylningssymtom får lov att komma till skolan. Vi behöver inte se testresultatet, men behöver få information från er vårdnadshavare om att testet är gjort, att det gav ett negativt resultat och att eleven endast har lindriga symtom innan hen kommer tillbaka. Det är mycket viktigt att vårdnadshavaren är extra uppmärksam på om symtomen förvärras eller förändras. Om det sker behöver eleven stanna hemma och nytt test behöver genomföras. Om eleven får en ny infektion behöver ett nytt test genomföras. Friska och symtomfria grundskoleelever i ett hushåll där någon är sjuk i covid-19 kan gå till skolan. I hushåll där någon är sjuk är det extra viktigt att vara uppmärksam på symtom hos övriga i hushållet.

Jag påminner på förekommen anledning om att frånvaroanmälan ska göras av vårdnadshavare varje dag i Skola24 när ett barn är sjukt.

Allergier
Vi ber er påminna era barn om att vi inte ska ha med parfym eller nötter i skolan på grund av allvarliga allergier bland elever och personal.

För information kring personal och kalendarie gå in på kunskapsskolan.se/ystad.

Ha en bra månad så hörs vi snart igen!

Eva Borgström
eva.borgstrom@kunskapsskolan.se