Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet 15 januari - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Januari 2021

Första snön har kommit. Inte så mycket, men precis så mycket att det lyser upp i det annars kompakta vintermörkret. Jag tycker att det räcker så, men jag vet att barnen önskar mer och det kommer säkert kring sportlovet i vanlig ordning.

Det är bara att erkänna att höstterminen blev kämpig. Hög frånvaro bland medarbetarna och eleverna, oro för hur det skulle bli med eventuell smittspridning och nästan ingen sol i november och december. Med facit i hand så klarade vi vårt uppdrag trots alla omständigheter. Eleverna fick det de skulle ha och vi lyckades att hålla smittspridningen nere. Det långa jullovet blev verkligen en välförtjänt ledighet för oss alla.

Terminsstart
Sen blev det, minst sagt, en annorlunda start på vårterminen. Personalen började förra torsdagen och i fredags strax innan lunch fick vi beslutet om fjärr- och distansundervisning från region Skånes smittskydd. Samtidigt pågick utvecklingssamtal för fullt.

Jag är full av beundran för lärarnas förmåga att svänga om över en helg. Arbetslagen 7-9 svängde om till att undervisa helt digitalt och arbetslag 4-6 svängde om schemat och lokaler för att kunna öka avståndet mellan eleverna i Flygeln. Tekniksnacket genomsyrar skolan vart jag än går och problem och utmaningar hanteras i flygande fart. Min och kökets utmaning har varit skolmåltiderna och det tycker jag att vi löst så bra det går med så kort framförhållning.

Eleverna verkar ha positiva upplevelser av den nya situationen. Årskurserna 4-6 är väldigt nöjda med att ha båda byggnaderna för sig själva. Flitens lampa lyser mer än någonsin. Det är så att man kan höra en nål falla när man tar en tur genom husen. I årskurs 7-9 är de allra flesta av eleverna disciplinerade i fjärrundervisningen - härligt att höra! Vi har haft några enstaka marodörer som gått in på lektioner och stört och deras vårdnadshavare har blivit eller kommer att bli kontaktade.

Som meddelat tidigare så pågår fjärrundervisningen för årskurserna 7-9 till och med fredag nästa vecka, den 22 januari. Vi har i skrivande stund inga besked om det fortsätter ytterligare en tid. Det kommer jag att återkomma med så fort jag vet mer.

På gång
Skolgården
I rektorsbrevet för oktober skrev jag om att fastighetsägaren var i full gång med att renovera skolgården till Sjutillnioskolan. Det skulle ta tre veckor, men det drog verkligen ut på tiden. Men nu är skolgården klar! Det har blivit ett högt staket mellan fotbollsplanen och parkeringen, nya bänkar och bord, två pergolor och stora planteringar med blommor, buskar och träd. Det ska bli roligt att se resultatet framåt våren när allt slår ut.

Antagning till nästa läsår
Det är med glädje jag skriver att ovanligt många är intresserade av att börja på Kunskapsskolan Ystad i höst. Köerna har aldrig varit så långa. Vi kommer att ta in drygt fyrtio nya fyror och drygt sextio nya sjuor. Koordinator Susanne har börjat med utskicken. Om ni har vänner och bekanta som är intresserade av skolan är de välkomna in på vår hemsida kunskapsskolan.se/ystad. Där finns presentationer av skolan och om vårt arbetssätt. Titta gärna själva!

Corona - den oändliga historien
Vi följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för de elever som är på plats. Påminn gärna barnen om att tvätta händerna och att hålla avstånd - vi påminner dem varje dag. Håll barnen hemma om de är det minsta krassliga.

Jag påminner på förekommen anledning om att frånvaroanmälan ska göras av vårdnadshavare varje dag i Skola24 när ett barn är sjukt. Detta gäller även årskurserna 7-9 så klart, även om de är hemma och har fjärrundervisning

Att tänka på
Vi ber er att prata med era ungdomar om att ha kameran på när de deltar i undervisningen. Elever och lärare behöver se varandra för att kunna ha ett gott utbyte.

Om ni vill ha skolmåltid till er ungdom och inte redan varit i kontakt med mig eller Lena så går det bra att höra av er. Om ni bor i Ystads kommun så hör ni av er till köksansvariga Lena Strand lena.strand@kunskapsskolan.se. Om ni tillhör en annan kommun så mejlar ni mig.

För information kring personal och kalendarie gå in på kunskapsskolan.se/ystad.

Ha en trevlig helg så hörs vi snart igen!

Eva Borgström
eva.borgstrom@kunskapsskolan.se