Ansök
Om oss
Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet 26 februari - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

 

Hej!

Snön kom och försvann igen. Jag har noterat både snödroppar och vintergäck i trädgården och fåglarna har fått vårkänning. Det känns som att det redan går mot ljusare och varmare tider och det behöver vi verkligen.

Sportlovstid
Det är lugnt och tyst i skolbyggnaderna eftersom eleverna är på sportlov. Medarbetarna har rättat undan och planerat för undervisningen framåt i några dagar och de flesta har nu en välförtjänt ledighet. Det har under veckan fixats med ventilationen i Sjutillnioskolan, med några kärvande dörrar till basgruppsrummen och lite annat smått och gott.

Undervisningen
Tiden fram till sportlovet har ju varit utmanande på flera sätt. Det har under omständigheterna dock gått bra med både fjärrundervisning, skolmåltider och den successiva återgången till närundervisning. Många elever tycker att fjärrundervisningen är ett superbra sätt att ha undervisning på medan lika många ledsnat och verkligen vill tillbaka till skolan. Jag har fått propåer från flera elever om hur framtidens skola skulle kunna se ut, förslag i kölvattnet av fjärrundervisningen. Härligt med tänkande ungdomar!

Kunskapsskolans elev- och föräldraenkät
Nu är det snart dags för årets stora elev- och föräldraenkät. I föräldraenkäten har du som vårdnadshavare möjlighet att berätta för oss vad du tycker om skolan, vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Resultaten från enkäterna har stor betydelse för oss i vårt arbete med att skapa en ännu bättre skola för alla våra elever.

Föräldraenkäten startar måndagen den 8 mars och sista svarsdagen är den 21 mars. Eleverna får möjlighet att svara på enkäten under skoltid. Enkäterna är anonyma och svaren sammanställs med hjälp av ett enkätverktyg. Inga redovisningar sker som innebär att det går att identifiera enskilda personer.

När enkäten startar kommer du att få ett mejl med en personlig länk till enkäten. Automatiska påminnelser skickas ut under enkätens gång så länge enkätverktyget inte har registrerat att du slutfört enkäten.

Jag vill uppmärksamma dig på att föräldraenkäten skickas till elevernas vårdnadshavare och till de mejladresser som lämnats till skolan, om eleven har mer än en vårdnadshavare är vi tacksamma om båda svarar på enkäten. Om du har mer än ett barn på Kunskapsskolan kommer du att få en enkät för varje barn, eftersom vi arbetar på handledarnivå med resultaten ber vi dig att besvara alla dina barns enkäter.

Omdömes- och betygsprognos
I slutet av mars kommer era barn att få en prognos över hur de ligger till i sitt skolarbete. Prognosen gäller både mot de terminsmål och de slutmål de satt upp inför årskurs 6 respektive 9. Prognoserna kommer att meddelas eleverna på de personliga handledarsamtalen under vecka 12 och informationen mejlas hem direkt efter. Sätt er gärna med ert barn och gå igenom tabellen som kommer att bifogas i mejlet så att ni inte missar viktigt information.

Covid-19
På grund av våra förebyggande åtgärder för att minska risken för smittspridning har vi endast haft ett fåtal bekräftade fall av covid-19 på skolan och dessa har varit isolerade fall. Ni vårdnadshavare har följt rekommendationerna föredömligt och det tillsammans med åtgärderna på skolan har gjort att det inte förekommit någon smittspridning alls.

Det är ju med glädje som vi kan konstatera att smittspridningen minskar i vårt område. Men som vårdnadshavarna i årskurserna 7-9 fått information om tidigare under veckan så gick Smittskydd Skåne ut med en ny rekommendation i tisdags. Anledningen till de nya rekommendationerna är att man räknar med att smittspridningen ska öka efter sportlovet. De rekommenderar därför att högstadiet, det vill säga årskurserna 7-9, har fjärrundervisning helt under veckan efter lovet och att den successiva återgången till skola startar igen veckan efter. Kunskapsskolan följer rekommendationerna och därför har vi fjärrundervisning för samtliga elever i årskurserna 7-9 under vecka 9. Vi välkomnar årskurs 9 tillbaka vecka 10, medan årskurser 7 och 8 har fjärrundervisning en vecka till. Som vi vet så kan detta ändras med kort framförhållning så håll utkik i mejlen som vanligt.

Fjärrundervisningen för årskurserna 7-9 under vecka 9 och 10 gör att vi återigen sprider ut eleverna i 4-6 för att kunna öka möjligheten att hålla avstånd. Årskurs 6 flyttar in i Sjutillnioskolan redan på tisdag och vi beräknar att de kommer att stanna kvar till fredagen vecka 10. Det känns bra att kunna införa ännu fler åtgärder än de vi redan gör för att minska risken för smittspridning på skolan då smittskyddet är oroade över utvecklingen efter lovet.

Att tänka på
Vi följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för de elever som är på plats. Påminn gärna barnen om att tvätta händerna och att hålla avstånd - vi påminner dem varje dag. Håll barnen hemma om de är det minsta krassliga. Om någon i familjen drabbas av covid-19 ska eleven stanna hemma och följa vårdens instruktioner.

Många reser i dessa tider och därför informerar vi om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vad som gäller vid utlandsresor. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man vid hemkomst från utlandsresor ska testa sig för covid-19 snarast efter hemkomst och igen efter fem dagar från hemkomst. De rekommenderar även att man stannar hemma och undviker sociala kontakter utanför hemmet i sju dagar från hemkomst, oavsett vad man får för testresultat. Elever och medarbetare som har varit utomlands ska alltså inte komma till skolan förrän efter sju dagars karantän. För mer information läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida: Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet — Folkhälsomyndigheten.

Om ni vill ha skolmåltid till er ungdom som har fjärrundervisning under veckorna 9-10 och inte redan varit i kontakt med mig eller Lena så går det bra att höra av er. Om ni bor i Ystads kommun så hör ni av er till köksansvariga Lena Strand lena.strand@kunskapsskolan.se. Om ni tillhör en annan kommun så mejlar ni mig. Separat information om avhämtningsplatser och tider bifogas till vårdnadshavare i 7-9 i samma mejl som det här brevet.

Till slut påminner jag också om att det är kompetensutvecklingsdag för medarbetarna på måndag och eleverna har därmed studiedag.

För information kring personal och kalendarie gå in på kunskapsskolan.se/ystad.

Ha en trevlig helg så hörs vi snart igen!
Eva Borgström
Rektor
eva.borgstrom@kunskapsskolan.se
0733-173455

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.