Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet 7 maj - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev maj

Den lilla sol som visade sig försvann igen. Enligt SMHI ska det vända i helgen och bli bra mycket varmare - det förtjänar vi!

Febril aktivitet
Vi är inne i terminens mest intensiva period där vardagsarbetet kommer att varieras med aktiviteter som orientering och friidrott utomhus. Det är dessutom snart dags för omdömen och betyg. Årskurs 9 förbereder sig för att lämna grundskolan och ta steget ut i världen - jag kan säga att de är mer än redo. Årskurs 6 förbereder sig för att byta byggnad och bli högstadieelever. Även de är redo för förändring och tycker att det ska bli spännande.

Vi är fortsatt påverkade av restriktioner och rekommendationer kring hanteringen av covid-19. Vi påminner oss ständigt om att tvätta händerna, hålla avstånd där det är möjligt och stanna hemma om man känner sig krasslig. Fjärrundervisningen för årskurs 7 och 8 varannan vecka fungerar bra, men vi har fått lägga in extra tid för de elever som av olika anledningar halkat efter. Det har varit välkommet och nästa omgång är i samband med friidrotten vecka 21. Respektive handledare bestämmer tillsammans med eleverna vilka elever som stannar på skolan eller har distansundervisning. Extra datum meddelas via arbetslagen.

Vad det gäller smittspridningen av covid-19 så är vi tillsammans fortsatt duktiga på att hålla den stången på skolan. Jag kan inte nog tacka er för att ni är uppmärksamma och följer restriktionerna.

Lovskola
Enligt Skollagen ska elever som riskerar att i förlängningen inte få behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet erbjudas lovskola i grundskolan. Detta gäller elever i årskurs 8 och 9. Respektive arbetslag och handledare kommer under kommande vecka att gå ut med erbjudandet till de elever det gäller. Lovskolan kommer att gå av stapeln den 17-18 juni och den 21-22 juni.

Elev- och föräldraenkäten
Varje år svarar alla våra elever och vårdnadshavare på en enkät om skolans verksamhet. Resultatet kom för några veckor sedan och det är med glädje som jag kan meddela att elever och föräldrar är mer nöjda med verksamheten än i fjol och särskilt på viktiga punkter som trivsel och studiero. Mycket glädjande och jag får tacka för förtroendet!

Inför nästa läsår
Antagningen till årskurs 4 och 7 inför läsåret 20/21 är klar och vi organiserar just nu basgruppsindelning och vilka handledare som ska ha vilken grupp. Vi startar två paralleller i årskurs 4 och sex paralleller i årskurs 7. Intresset för skolan är fortfarande stort och det är jag allt lite stolt över.

I övrigt kommer schemat för samtliga årskurser se ut som det gör i år. Jag reserverar mig för ändringar, men i så fall blir det ingen större påverkan.

Vi har också förmånen att behålla vår duktiga personal inför nästa läsår, om inget oförutsett händer.

Skolavslutningsveckan
Det är väl ingen som räknat med att vi skulle kunna hålla vår skolavslutning i Arenan som vi brukar även om vi höll kvar bokningen in i det längsta. Vi behöver och vill bidra till att minska smittspridningen och måste därför anpassa skolavslutningens aktiviteter. Därför har årskurserna 4-8 skolavslutning basgruppsvis på skolan förmiddagen den 15 juni. Den traditionella lärarmiddagen för årskurs 9 där de ätit gott och dansat till långt in på natten ersätts med lunch på skolan tisdagen den 15 juni med början 12.30.

För er vårdnadshavare och övrig familj som gärna hade varit med när årskurs 9 slutar så kommer vi att livestreama betygsutdelningen vid ca kl 15. Vi återkommer med mer information när det närmar sig.

Kalendarium
Det stundar röda dagar i nästa vecka och i samband med det en studiedag vilket gör att eleverna är lediga onsdag-fredag. Årskurserna 4-6, 8 och 9 har närundervisning måndag-tisdag medan årskurs 7 har fjärrundervisning.

Under vecka 20 är det orientering och vecka 21 friidrott. Hur tider etc ser ut, särskilt för årskurs 7 och 8, får vi återkomma med när vi vet hur rekommendationerna kring fjärrundervisningen för de veckorna ser ut. Det kommer att stå i arbetslagens veckobrev.

Den 24 maj slutar samtliga elever kl 13 och den 7 juni har vi studiedag.

Ja, så står det till i dagsläget. Mer information kommer från respektive handledare efter hand. Och som vanligt är det bara att mejla till eva.borgstrom@kunskapsskolan.se eller ringa 0733-173 455 om ni har något att dryfta.

Eva Borgström
Rektor