Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet 21 juni - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev sommar 2021

I skrivande stund är de flesta elever redan på sommarlov och lovskolan pågår för fullt. Skolans medarbetare går snart på välförtjänt semester och jag och koordinator Susanne avslutar det sista och rensar skrivborden. Värmen har redan kommit med emfas och det ser ut att kunna bli en riktigt vilsam och energigivande sommar. Här kommer lite god läsning till solstolen!

Skolavslutningen
Det har gått några dagar sedan skolavslutningen. Flygeln hade en fin avslutning på skolgården och klappade ut sexorna genom den fina blomsterprydda portalen som slöjdläraren byggt. Sjuorna och åttorna myste i Sjutillnioskolan med upptåg, fika och betygsutdelning. Jag höll sommartal digitalt för att undvika storsamlingar och det gick fint det med.

Årskurs 9 hade sedan en fin och lite vemodig lärarlunch i tält på fotbollsplanen med god mat från restaurangen nästgårds. Flera elever höll fina tal till sina lärare och vice versa - jag är imponerad! Sedan startade själva skolavslutningen och det var ungefär sexhundra personer som följde livesändningen via Facebook - så roligt! Avslutningen blev riktigt bra och eleverna var nöjda. Men jag hoppas verkligen att vi kan ses i Arenan nästa år istället så att även familj och vänner kan vara med på plats.

Föräldrar i årskurs 9: Tack för gott samarbete och tack för att vi fått låna era barn. Jag önskar dem all lycka till i framtiden!

Läsåret som gått
Sammanfattningsvis är vi en skola med stabila och goda resultat både vad det gäller kunskaper, trygghet och trivsel. Årets nior gick ut med ett genomsnittligt meritvärde på 252 poäng, vilket är det högsta bland sydöstra Skånes skolor. Siffror är inte allt, men det visar vilket arbete elever, lärare och föräldrar lagt ner under de gångna åren. Det är ett riktigt härligt gäng elever vi släppte ut att fortsätta börja livet!

Resultaten ser dock lite olika ut i årskurserna. Analysen av betygen visar att vi är duktiga på att coacha elever mot de högre betygen, men behöver utveckla coachningen för elever med lägre betyg. Skolan är framgångsrik, men behöver fortsätta utvecklas och förbättras.

Vi har haft relativt goda resultat på frågorna om trygghet och trivsel i Kunskapsskolans egen elevenkät i år och också i Skolinspektionens enkät från i våras. Trygghet och trivsel är en förutsättning för lyckad kunskapsinhämtning och en betydelsefull faktor i detta är de goda relationer som finns mellan alla i skolan.

En förutsättning för trygghet och trivsel är studiero, vilket vi också hade som prioriterat område i vår kvalitetsplan under läsåret 20/21. Elevernas svar på de olika enkäterna visar att elevernas och föräldrarnas upplevda studiero under lektionerna ökat under året, men inte så mycket som vi önskat. Vi arbetar med planering för åtgärder till augusti.

Inför läsåret 20/21

Grundskolan och Covid-19
Regeringen och Folkhälsomyndigheten gick häromdagen ut med att man räknar med hel närundervisning vid terminsstarten i höst. Däremot kommer vi förmodligen att behöva fortsätta med de restriktioner vi har idag. De åtgärder vi gjort har fyllt sitt syfte och tillsammans med era kloka beslut kring symtom med mera så har vi inte haft någon smittspridning på skolan under året. Jag är mycket tacksam för det och hoppas att vi kan hålla samma nivå under nästa läsår.

Utvecklingssamtal
Terminen startar den 18 augusti med tre dagars digitala utvecklingssamtal eller fysiska välkomstsamtal för samtliga elever. Exempel: om ni har tid den 18/8 så är det studiedag för ert barn den 19/8 eller 20/8 och tvärtom. Om ni inte redan fått inbjudan så kommer den i augusti. Jag vill påminna om att det är dessa dagar som gäller för utvecklingssamtal och välkomstsamtal och inte tider längre fram under terminen. Då har lärarna fullt upp med att ta hand om eleverna.

Lässtart
Samtliga elever välkomnas till skolan den 23 augusti. Starttider meddelas i veckobrev från arbetslagen i början av augusti.

Men först så ska vi alla få massor av sol, bad, härliga sommarkvällar och kanske till och med ett mysigt sommarregn. Nu går vi på semester och är tillbaka i början av augusti.

Ha en riktigt vilsam sommar!

Eva Borgström
Mejl: eva.borgstrom@kunskapsskolan.se