Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet mars - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Rektorsbrev mars 2022

Det är ju väldigt skönt mitt i allt elände i världen att fåglarna sjunger för fullt och att solen just nu lyser från en klarblå himmel. Det märks tydligt när det vänder och blir ljusare och alla blir gladare!

Mars – mittens månad
Vi har precis lämnat sportlovet bakom oss. Jag hoppas att både eleverna och ni vuxna fått lite semester och kanske lite sol på näsan. Det är ju mittens månad som startar - en period mittemellan vinter och vår. Det betyder en hel del vardagslunk för oss. Det har varit en oerhört tuff start på terminen med många sjuka bland både elever och personal. Det blir ofrånkomligen så att alla påverkas av detta på olika sätt, men det verkar som att det värsta är över. Det är otroligt tacksamt att de som varit på plats orkat gå ett extra steg för varandra varje dag.

Värdegrundsarbete
Under läsåret som gått så har vi noterat en ökande intolerans bland eleverna, särskilt på högstadiet. Språkbruket hos en del elever är under all kritik och rent rasistiska och homofobiska uttryck används vardagligt. Denna trend måste vändas. Därför startar vi nu efter lovet med utökat värdegrundsarbete som ska genomsyra allt eleverna och vi gör i ännu högre grad än tidigare. Prata gärna om detta hemma!

Antagning nya elever nästa läsår
I dagsläget har vi några få platser kvar i årskurs 4, 5 och 7. Vi räknar med att antagningen är helt klar i slutet av mars. Om det är så att någon av våra elever planerar ett skolbyte inför hösten så är vi tacksamma om ni hör av er. Det gör det lättare för både oss och respektive hemkommun att planera på ett bra sätt.

Nationella prov för årskurs 6 och 9
De nationella proven i svenska för årskurs 6 är genomförda och proven i moderna språk för årskurs 9 går av stapeln under kommande vecka. Det kan vara intressant att veta att de nationella proven i moderna språk inte är obligatoriska, men Kunskapsskolan i Sverige har valt att genomföra dem för att kvalitetssäkra utbildningen.

Vecka 12 genomförs nationella proven i svenska för årskurs 9 och sedan rullar det på i snabb takt efter påsklovet. Ni hittar alla datum för de nationella proven på Skolverkets hemsida.

Samråd
Pandemin har ju gjort att jag inte kunnat bjuda in till Samråd tidigare, men nu är det dags. Samrådet består av anmälda frivilliga föräldrarepresentanter från basgrupperna i samtliga årskurser. Jag planerar att hålla Samråd tisdagen den 29 mars klockan 18 -19 på skolan. Inbjudan kommer till berörda via mejl. Vi kommer att diskutera Samrådet roll i skolans verksamhet och skolan bjuder på lite fika.

Kunskapsskolans årliga enkät
På måndag den 7 mars så är det dags för Kunskapsskolans årliga enkätundersökning för elever, föräldrar och medarbetare. Ni kommer att få ett mejl med en länk till den digitala enkäten. Om ni är vårdnadshavare för mer än ett barn på skolan så kommer ni att få mer än en länk. Enkäten är öppen till den 20 mars och vi ber er ödmjukast att svara. Det är viktigt för oss att höra era åsikter så att vi kan arbeta med rätt saker framöver.

Övrigt smått och gott

• Vi påminner om att den 23 mars slutar samtliga elever klockan 13. Klubben är öppen som vanligt.
  • Betygsprognosarbetet startar nu i mars och meddelas under första veckan i april.
  • Jonas Thornberg är ny biträdande rektor efter Paula Nilsson gått vidare till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Ystads kommun. Ersättare för Jonas uppdrag som ämneslärare i matematik blir Manal Nasif. Ersättare för Paulas uppdrag som ämneslärare i svenska blir Sandra Nilsson.

Som vanligt så är det bara att mejla om ni har frågor eller något ni vill diskutera!

Eva Borgström
Rektor