Ansök
Om oss
Eva Borgström Kunskapsskolan Ystad rektor

Rektorn har ordet maj - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Maj 2022

Nu står Österlen i blom. Rapsdoften sveper in över stan, fruktträden blommar och man kan ana lite sommarvärme i vinden. Våren är en härlig tid!

Febril aktivitet
Vi är inne i terminens mest intensiva period där vardagsarbetet varieras med nationella prov och aktiviteter som orientering och friidrott utomhus. Organisationen kring de nationella proven ställer oss verkligen på prov, men koordinator Susanne och biträdande rektor Jonas har verkligen gjort ett gott jobb! Det sista nationella provet går av stapeln i dag fredag och sen blir det lite lugn och ro i schemat.

Det är snart dags för omdömen och betyg. Årskurs 6 förbereder sig för att byta byggnad och bli högstadieelever. De är redo för förändring och tycker att det ska bli spännande. Årskurs 9 förbereder sig för att lämna grundskolan och ta steget ut i världen. Jag brukar skriva att niorna minst sagt är redo, men vi anar mycket vemod och nostalgi hos många av dem. De gläds åt att sluta grundskolan och börja på något nytt i livet, men är inte lika övertygade om att det är roligt att lämna tryggheten på Kunskapsskolan. En liten krydda är att en tredjedel av dem är de första eleverna som har gått här ända från årskurs 4 och jag får propåer varje vecka om att de borde få ett pris på skolavslutningen. Jag grunnar på det…

Lovskola
Enligt Skollagen ska elever som riskerar att i förlängningen inte få behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet erbjudas lovskola i grundskolan under sommarlovet. Detta gäller elever i årskurs 8 och 9. Respektive arbetslag och handledare har gått ut med information till berörda. Lovskolan kommer att gå av stapeln den 20-23 juni.

Elev- och föräldraenkäten
Varje år svarar alla våra elever och vårdnadshavare på en enkät om skolans verksamhet. Resultatet kom för några veckor sedan och det är med glädje som jag kan meddela att elever och föräldrar är mer nöjda med verksamheten än i fjol och särskilt på viktiga punkter som undervisning och personlig handledning. Vi behöver dock arbeta vidare med studiero och respektfullt bemötande elever emellan. Överlag är resultatet mycket glädjande och jag får tacka för förtroendet!

Inför nästa läsår
Antagningen till årskurs 4 och 7 inför läsåret 20/21 är klar och vi organiserar just nu basgruppsindelning och vilka handledare som ska ha vilken grupp. Vi startar en parallell i årskurs 4, ytterligare en parallell i årskurs 6 och fem paralleller i årskurs 7. Intresset för skolan är fortfarande stort och det är jag allt lite stolt över.

I övrigt kommer schemat för samtliga årskurser se ut som det gör i år. Jag reserverar mig för ändringar, men i så fall blir det ingen större påverkan.

Vi har också förmånen att behålla alla våra duktiga medarbetare inför nästa läsår, om inget oförutsett händer.

Skolavslutningsveckan
Äntligen en skolavslutning som innan pandemin! Framförallt årskurs 9 är otroligt glada över att kunna firas av ordentligt.

Måndagen och tisdagen den 13-14 juni är vanliga skoldagar med tider enligt schemat. Dock har årskurs 9 lärarmiddag på kvällen den 14 juni på Saluhallen Ystad. Därför avslutar de skoldagen klockan 14 efter långa förhandlingar med rektor om hur lång tid det tar att pynta sig. Alla elever har fått en inbjudan där det står hålltider för kvällen. Jag vill vara tydlig med att det är frivilligt att delta.

Onsdagen den 15 juni är det brännbollsturnering på Sandskogens IP för samtliga årskurser. Respektive arbetslag återkommer med detaljerna när det närmar sig.

Torsdagen den 16 juni är Årskursens dag och då planerar varje arbetslag upptåg och aktiviteter för årskursen under skoldagen. Vi ses sedan i Ystads Arena klockan 18.30 för den traditionsenliga skolavslutningen. Eleverna ska vara på plats klockan 18 på parkeringen mellan arenan och Ungdomens Hus för att alla ska hinna in på läktaren innan vi kör igång.

Kalendarium
Den 24 maj slutar samtliga elever klockan 13.00 på grund av utbildning för personalen.

Det stundar röda dagar i samband med Kristi Himmelsfärdsdag vilket gör att eleverna är lediga torsdag-fredag den 26 och 27 maj.

Den 6 juni är eleverna lediga på grund av nationaldagen och den 7 juni har vi studiedag.

Ja, så står det till i dagsläget. Mer information kommer från respektive handledare efterhand. Och som vanligt är det bara att mejla till eva.borgstrom@kunskapsskolan.se eller ringa 0733-173 455 om ni har något att dryfta.

Eva Borgström
Rektor

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.