Ansök
Om oss

Rektorn har ordet maj - Kunskapsskolan Ystad

Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.

Maj 2023

Vilken fantastisk helg det blev! Strålande sol och äntligen lite värme i vindarna. Det gör allt lite lättare…

Febril aktivitet
Vi är inne i läsårets mest intensiva period där vardagsarbetet varieras med aktiviteter som friidrott och senare orientering utomhus. Igår var årskurs 9 iväg och idag är det årskurs 4-6 som bland annat springer, hoppar längd och stöter kula. Se veckobreven från arbetslagen om detaljerad information kring schemabrytande aktiviteter.

Det är också snart dags för omdömen och betyg. Årskurs 9 förbereder sig för att lämna grundskolan och ta steget ut i världen - jag kan säga att de är mer än redo. Årskurs 6 förbereder sig för att byta byggnad och bli högstadieelever. Även de är redo för förändring och tycker att det ska bli spännande.

Lovskola
Enligt Skollagen ska elever, som riskerar i förlängningen att inte få behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet, erbjudas lovskola i grundskolan. Detta gäller elever i årskurs 8 och 9. Respektive arbetslag och handledare kommer att gå ut med erbjudandet till de elever det gäller. Lovskolan kommer att gå av stapeln den 16 juni och den 19-22 juni.

Systematiskt kvalitetsarbete
Varje år svarar alla våra elever och vårdnadshavare på en enkät om skolans verksamhet. Resultatet kom för några veckor sedan och vi arbetar nu med att analysera resultaten.  Senare under maj och juni kommer vi att påbörja arbetet med vår kvalitetsplan för nästa läsår och smida planer inför hösten och göra de förbättringar som behövs.

I början av mars fick vi besök av Skolinspektionen. Kunskapsskolan Ystad var utsedda tillsammans med trettio andra skolor i landet att delta i en tematisk granskning för lärmiljöer för elever med neuropsykiatriska svårigheter. Granskningen pågick i två dagar och då genomfördes lektionsbesök och intervjuer med elever och medarbetare. Rapporten från besöket publicerades på Skolverkets hemsida för någon vecka sedan. I korthet så konstaterade inspektörerna att vårt relationella arbetssätt och närheten till eleverna ger eleverna goda förutsättningar att lyckas. Skolans värdegrund, organisation och flexibilitet utgör ett gott stöd för både medarbetare och elevhälsoteam vilket i förlängningen påverkar eleverna positivt. 

Vi ska dock se över vår fysiska lärmiljö (möblering och insynsskydd) och fortsätta arbeta med att utveckla undervisningen så att vi anpassar mer på gruppnivå. Individuella anpassningar är vi redan duktiga på.

Inför nästa läsår
Antagningen till årskurs 4 och 7 inför läsåret 23/24 är klar och vi organiserar just nu basgruppsindelning och vilka handledare som ska ha vilken grupp. Vi startar en ny basgrupp i årskurs 4 och i sjuan kommer vi totalt ha sex basgrupper. 

I övrigt kommer schemat för samtliga årskurser se ut som det gör i år. Jag reserverar mig för ändringar, men i så fall blir det ingen större påverkan. 

Vad det gäller medarbetare så kommer några nya lärare att börja i höst. Anna Månberger kommer att arbeta i blivande arbetslag 8 som lärare i NO och teknik. Rebecca Karlsson kommer att arbeta i blivande arbetslag 7 och även bli handledare i årskursen. Rebecca kommer att undervisa i engelska och spanska. Rekryteringen är därmed klar, om inget oförutsett händer.

Skolavslutningsveckan
Skolavslutningen kommer att hållas i Ystads Arena på kvällen onsdagen den 14 juni. Vi har gott om plats så familj och vänner är välkomna. Eleverna ska samlas på parkeringen mellan arenan och Ungdomens Hus klockan 18.00. Programmet börjar 18.30.

Dagarna innan är fyllda av roligheter, bland annat lärarmiddag för årskurs 9 som i år hålls på Löderups Strandbad på måndagskvällen. På tisdagen är det årskursens dag och på onsdagen så spelar hela skolan en brännbollsturnering på Sandskogens idrottsplats. Håll utkik i arbetslagens veckobrev för mer detaljerad information.

Kalendarium
Det stundar en röd dag den här veckan och vi påminner om att det är ordinarie skoldag på fredag. Nästa studiedag är den 5 juni.

Ja, så står det till i dagsläget. Mer information kommer från respektive handledare efter hand. Och som vanligt är det bara att mejla till eva.borgstrom@kunskapsskolan.se eller ringa 0733-173 455 om ni har något att dryfta.

Eva Borgström
Rektor 

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.