Rektorn har ordet augusti - Kunskapsskolan Ystad
Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.
Augusti 2024
Vilken sommar det har varit! Först nästan höst i juni, men sen vände det och lagom till att medarbetarna började den 5 augusti så blev det riktigt fint väder. Vi är förväntansfulla inför skolstarten. En skola är inte riktigt en skola förrän eleverna kommer och vi ser verkligen fram emot att träffa alla!
Välkomna alla nytillkomna vårdnadshavare!
Det här blir ert första rektorsbrev från Kunskapsskolan Ystad. Rektorsbrev skickas en gång i månaden och syftar till att informera om hur läget är på skolan och vad som är på gång. Ni kommer också att få ett veckobrev från det arbetslag som ert barn tillhör varje vecka. Veckobrevet innehåller information som är viktig för er att ta del av och jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att ni läser våra brev.
Om ni har övergripande frågor kring verksamheten så är jag bara ett mejl bort. Om ni har frågor kring ert barn och basgrupp så mejlar ni respektive handledare.
Välkomna ombord!
Förra läsåret - en summering
Nu har en hel sommar gått och jag har haft tid att reflektera kring förra läsåret. Vi startade i augusti med många nya elever och ett nytt schema med bland annat ett system för bokning av workshop. Vidare fick vi därmed ett nytt frånvarorapporteringssystem. Det ställde oss alla på prov, dels med nya rutiner men också med barnsjukdomar i programmet. Under året fick vi ordning på det och även om det säkert kommer att finnas mindre störningar även framåt så blev effekten av det nya schemat och workshop-bokningen god.
I och med det nya bokningssystemet så har medarbetarna kunnat träffa eleverna med större kontinuitet och det syns i omdömes- och betygsresultaten. Förra årets årskurs 9 presterade långt över det vi förväntade oss och återigen klarade över 90% av eleverna behörighetskraven till gymnasiet. Det är jag stolt över!
Parallellt med utbildning i systembytet har medarbetarna också genomgått vidareutbildning i tillgängliga lärmiljöer och neuropsykiatriska funktionsvariationer. Det har gjort att vi utvecklat fler övergripande anpassningar för samtliga elever som till exempel fasta platser och insynsskydd i basgruppsrummen.
Vi hade dock utmaningar med studieron under läsåret vilket syntes i resultatet på enkäterna som både elever, medarbetare och vårdnadshavare svarade på under året. Det blev bättre under slutet av vårterminen, men vi har fortsatt utmaningar att ta oss an. Se vidare längre ned i brevet.
Nyheter hösten 2024
Den allra största nyheten inför hösten är att vi startar nya årskurser och fritidsverksamhet. Under våren och sommaren har vår hyresvärd i samarbete med lokal entreprenör byggt om i lokalen och skolgården på Nils Ahlins gata 4 (Cinema3-huset) och om bara någon dag flyttar årskurserna F-4 in i huset. Det är febril verksamhet just nu för att få allt på plats - det riktigt dallrar i luften av förväntan!
I övrigt har vi gjort små förändringar i start- och sluttider för årskurserna 7-9. Anledningen till förändringen är att timplanen i några ämnen utökats. Vi får i och med de förändrade tiderna bättre tillgång till idrottshallen och mer tid i moderna språk. Förutom timplanen har eleverna önskat att sluta lite tidigare på eftermiddagen på grund av stadsbussarnas tidtabell. Några av er har hört av sig kring detta för att det i vissa fall blir förlängda pendlingstider för era barn och ungdomar. När vi gör schemaförändringar är det tyvärr alltid så att det för vissa elever blir lite sämre matchning med olika bussar eller tåg. Eftersom vi har elever från många olika delar av Skåne är det i stort sett omöjligt att hitta start- och sluttider som passar för alla. Det är många parametrar som vi behöver ta hänsyn till när vi gör schemat och nu är det satt för det här läsåret, vi har inte möjlighet att göra ytterligare förändringar i nuläget.
Vidare informerade jag i rektorsbrevet i juni att vi lägger om vår caféverksamhet. Elevrådet kom med förslaget att vi skulle ha en varuautomat i Sjutillnioskolan i stället för att ha caféet öppet eftersom de flesta elever är upptagna och inte kan handla då. Därför tog jag beslut om att istället servera gratis frukost till de som vill mellan 07.15-08.30 varje dag. Varuautomaten kommer att innehålla mest nyttiga mellanmål, men också något litet gott. Elevrådet kommer att bestämma innehållet men rektor har veto. Eleverna betalar med bankkort i varuautomaten.
Elevinflytande
Skolan har flera olika grupper som arbetar för elevernas trivsel och trygghet på skolan och som alla nu samlas under elevrådet. Biträdande rektor Ann-Sofie Penca leder demokratiarbetet på skolan och startar igång med eleverna i början av september. Närmast på agendan ligger, som sagt, innehållet i varuautomaten och arbetet med ökad studiero på skolan.
Samråd - föräldrainflytande
Enligt Skollagen ska skolan verka för samarbete mellan hem och skola. För den samverkan används termen Samråd (tidigare Föräldraråd). Mötena ger mig mycket som rektor – det är ett tillfälle att stanna upp och reflektera över vårt arbete, tillsammans med initierade föräldrar. Under förra läsåret rann samrådsmötena ut i sanden och jag ska ta ett ordentligt tag med detta under kommande år.
Gruppen bör bestå av minst en representant från varje basgrupp och vi ska träffas fem gånger under året för att diskutera skolfrågor. Det brukar vara trevliga och produktiva möten och jag värdesätter era åsikter och inlägg. Det är också ett tillfälle att ta tempen på verksamheten.
Ni som har varit representanter under året som gick har fortfarande er plats kvar. Om ni inte längre är intresserade av att delta så meddelar ni respektive handledare. Vi har däremot basgrupper som inte har några representanter än så hör av er till ert barns handledare om ni är intresserade av att delta.
Så fort listan har fyllts på så kallar jag till Samråd via mejlen.
Att prata om hemma
För att vi alla ska få en bra start på terminen önskar jag att ni pratar med era barn och ungdomar om följande:
Mobilerna
Jag blev under våren påmind om varför jag en gång beslutade att samla in elevernas mobiler varje morgon. Det förekom flera incidenter direkt kopplade till mobilanvändning under skoltid som i vissa fall ledde till polisanmälan. Det har också kommit flera vetenskapliga rapporter under året om vad innehållet i mobilen gör med oss och konsekvenserna av överdriven användning. Under första skolveckan kommer eleverna därför att få en “mobilutbildning” i skolan för att veta vad forskningen säger och varför vi tycker att det är så viktigt att samtliga lämnar in sina mobiler. Vi hoppas att på så sätt att skapa mer förståelse och större känsla av trygghet. Om man mot all förmodan inte lämnar in sin telefon kommer skolan att kontakta hemmet på en gång. Skrivningen i ordningsreglerna kommer att revideras inom kort.
Godis, läsk och energidryck
Det är frestande att handla onyttiga saker när det ligger affärer nära skolan . Förutom att vi får problem med nedskräpning inne på skolan så är det också svårt för eleverna att hålla energin på jämn nivå med socker och energidryck i kroppen. Godis, läsk och energidryck hålls därför utanför skolans område.
Studiero
Som sagt upplevde vi alla under förra läsåret att studieron behöver bli bättre. Var och en behöver arbeta med sig själva för att vi ska rå på problemet och eleverna behöver mycket stöd i det. Vi kommer att ha återkommande diskussioner på de personliga handledningssamtalen och på basgruppsamlingarna. Vi önskar också att samarbeta tätt med berörda vårdnadshavare.
Fordon
För kännedom så är hastighetsbegränsningen på regementsområdet 30 km/h. Boende i området har pratat med mig och önskar att berörda vårdnadshavare pratar med sina ungdomar om detta.
Gemenskap ger studiero
En viktig del i vårt uppdrag som skola är att arbeta förebyggande och främjande för skapa trivsel och trygghet. Vi anser att studiero till stor del bygger på förståelse för andra och en känsla av tillhörighet och gemenskap. Därför kommer vi att hela första skolveckan arbeta årskursvis/basgruppsvis med aktiviteter som gynnar gemenskapen på skolan. Mer information har kommit eller kommer från respektive arbetslag. På fredag kommer vi att på begäran av eleverna årskurs 8 och 9 återuppta brännbollsturneringen som så förargligt fick avbrytas på grund av regn i juni.
Skolstart
Fritidshemmet öppnade igår och verksamheten är i full gång. Elever i årskurs 5-6, 8-9 har utvecklingssamtal till och med måndag.
På måndag välkomnar vi alla elever i årskurserna F-4 och årskurs 7. Vi hälsar F-4 välkomna utanför entrén till Husaren kl 8.20 och årskurs 7 har upprop i Sjutillnioskolans café 8.45.
Övriga årskurser startar i ordinarie starttid på tisdag.
Det ska bli så roligt att träffa alla igen!
Jag hoppas att molnen stannar borta i helgen så vi får lite sol på näsan. Ha några riktigt vilsamma dagar!
Tveka inte att höra av er om ni har funderingar!
Eva Borgström
Rektor
Mejl: eva.borgstrom@kunskapsskolan.se
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.