Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Ystad
Rektor Eva Borgström berättar om händelser på skolan.
Oktober 2024
Det är ju verkligen ett omväxlande väder. Både hällregn och solsken om vartannat. Och när solen skiner så brinner träd och buskar av fantastiska färger. Härligt att kunna få uppskatta annars utskällda oktober!
På gång i skolan
I början av oktober hade vi förmånen att få formellt inviga byggnaden Husaren där F-4 startade sin verksamhet i augusti. Det blev pompa och ståt med tal från Kunskapsskolans grundskolechef, ordförande i Ystads kommunstyrelse och sång av Hannes och Zophia. Vår allra yngsta elev, Sandy, fick klippa bandet tillsammans med Kunskapsskolans grundskolechef och Axel Jakobsson-Diaz i årskurs 7 spelade fanfar på trumpet. Ett stort tack till arbetslaget som ordnat det så fint!
Årskurs 4 har under oktober haft ett digitalt samarbete med Kunskapsskolan Gurgaon. De har haft meet över nätet och gjort olika projekt tillsammans, bland annat gjort kläder av tidningspapper och haft modevisning för varandra. Eleverna tycker att det är jätteroligt och Zophia som är handledare har uppmanat de andra handledarna på skolan att haka på.
Annars går arbetet sin gilla gång så här i mittens månad. Lärarna har under några veckor arbetat med att ta fram betygsprognoser och ni som vårdnadshavare har fått eller kommer att få information kring era barns nuläge denna eller veckan efter höstlovet. Om ni har frågor kring ert barns betygsprognos så hör ni av er till respektive handledare.
Lärarna kommer sedan att anpassa undervisningen efter hur prognoserna ser ut. Det är en utmaning att lägga undervisningen på rätt nivå för varje barn och de jobbar hårt för att det ska bli så bra som möjligt. I F-6 arbetar vi till exempel med fler resurser i grupperna för att hinna med. I årskurs 7 delas eleverna in i nya undervisningsgrupper efter höstlovet och i årskurs 8 och 9 anpassas de befintliga grupperna som ett stöd i att kunna planera bra för eleverna.
Elevinflytande
I veckan var skolans representanter till Ungdomsfullmäktige i Ystads kommun på den första träffen för läsåret. Ungdomsfullmäktiges presidium skulle väljas och elever från Kunskapsskolan knep både posten som viceordförande och sekreterare. Det gör att ungdomarnas frågor kommer upp på agendan och möjligheten till påverkan ökar. Vilka ambassadörer de är för vår skola!
Vi har också ett starkt elevråd som på olika sätt arbetar för elevernas trivsel och trygghet på skolan. Just nu har de tagit fram ett arbetsområde som basgrupperna kommer att arbeta med på morgonsamlingar och basgruppstid med start efter höstlovet, anpassat efter årskurs. Vi har under terminen sett att en del av de äldre eleverna hellre umgås på skoltid än pluggar, så arbetsområdet har fått namnet “Våga bli bäst”. Det handlar om att våga plugga OCH umgås. Nästa arbetsområde kommer att vara “Våga stå upp” och det handlar om att våga hjälpa till om någon blir retad eller far illa på något sätt. Att hjälpa till kan vara något så litet som att fråga hur någon mår eller prata med sin handledare om att man sett något som inte kändes helt okej.
Elevrådet har också skickat in ett medborgarförslag till Ystads kommun angående behov av övergångsställe vid Hugohallen. Det har vi försökt få till några gånger, men nu när vi har ännu yngre elever så kanske det går att få igenom.
Föräldrainflytande - Samråd
Enligt Skollagen ska skolan verka för samarbete mellan hem och skola. För den samverkan används termen Samråd (tidigare Föräldraråd). Mötena ger mig mycket som rektor – det är ett tillfälle att stanna upp och reflektera över vårt arbete, tillsammans med initierade föräldrar. Samrådsgruppen bör bestå av minst en representant från varje basgrupp och planen är att vi träffas fem gånger under året för att diskutera skolfrågor. Det brukar vara trevliga och produktiva möten och jag värdesätter era åsikter och inlägg. Det är också ett tillfälle att ta tempen på verksamheten.
Ni som har varit representanter under året som gick har fortfarande er plats kvar. Om ni inte längre är intresserade av att delta så meddelar ni respektive handledare. Vi har också basgrupper som inte har några representanter än så hör av er till ert barns handledare om ni är intresserade av att delta.
Så fort listan har fyllts på så kallar jag till Samråd via mejlen.
Skolavslutning sommar
Vi har en tråkig nyhet kring vår traditionella skolavslutning i Ystads Arena i juni. Det har ju alltid varit välbesökt och ett riktigt fint avslut på läsåret. Men nu ska golvet i hallen bytas ut så vi kan därför inte vara där i juni 2025. Jag gick ut med nyheten till årskurs 9 häromveckan och sorgen är stor. De har sett fram emot att få gå in på den röda mattan och bli utsparkade från grundskolan som traditionen bjuder.
Vi ska göra vårt allra bästa för att det ska bli lika fint och minnesvärt kommande sommar. Hur vi kommer att organisera det återstår att se, men vi har i alla fall bokat Bollen som är en mindre handbollsarena i centrala Ystad och tar flera hundra åskådare så det blir säkert bra.
Pendling
Under den senaste tiden har vi observerat att elever, särskilt från Sjöbohållet, haft stora problem med att komma i tid till skolan på morgonen. Orsaken är överfulla bussar och bussar som inte stannar när eleverna står vid hållplatserna och väntar. Det är svårt för oss att påverka. Bergkvarabuss som kör för Skånetrafiken i sydöstra Skåne anger att det är förarbrist som gör att det inte fungerar bra. Jag uppmanar er som föräldrar att höra av er till Skånetrafiken om det inte fungerar.
En litet ljus i bussmörket är i alla fall att Bergkvarabuss hörde av sig till skolan i slutet av september för att få hjälp att förstå varför ungdomar inte är nöjda med busstrafiken i området. Elevrådet engagerade sig och tillsammans med Bergkvara tog de fram en bussdagbok - se bild nedan. Elevrådet kommer att dela ut bussdagboken till några hugade elever i varje basgrupp i årskurs 4-9. Den ska fyllas i under en vecka och sedan skickas in till Bergkvara. Stoltheten i ögonen på elevrådsstyrelsen gick rakt in i hjärtat på rektor.
Det ska bli intressant att få ta del av resultatet och kunna använda det som underlag i kontakten med Bergkvara och Skånetrafiken.
Att prata om hemma
Vi bjuder på frukost i Sjutillnioskolan mellan halv åtta och halv nio på morgnarna. Frukosten är en macka eller två med ost eller skinka och en dricka i tetrapak. Det verkar vara ett populärt inslag, men tyvärr så har vi stora problem med nedskräpning. Prata gärna om det hemma.
Det var nog allt. Ha några riktigt vilsamma dagar i helgen!
Tveka inte att höra av er om ni har funderingar!
Eva Borgström
Rektor
Mejl: eva.borgstrom@kunskapsskolan.se
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.