Ansök
Om oss

Rektorn har ordet september - Kunskapsskolan Krokslätt

Rektor Emil Dolk berättar om händelser på skolan.

September 2023

Hej alla gamla som nya elever och vårdnadshavare.

Hoppas ni alla haft en magisk sommar och att ni hunnit med allt det som ni planerat. Hos mig har det varit lite av varje, vissa planer som man hinner med och vissa som man får kasta upp i luften för att livet kommer emellan. Lite grann på samma sätt som det är på jobbet, man kan ha en plan för dagen som av någon anledning måste läggas om för att det blev ett brådskande ärende, en inlämning som man blev påmind om eller att man hade ett så bra flow att man bara var tvungen att fortsätta.

Lite på samma sätt kan det ju vara för våra elever, olika saker som händer vilket gör att de skulle vilja styra om tiden lite. Därför har vi på Kunskapsskolan valt att göra om vårt schema för att kunna anpassa oss efter eleverna och deras behov, det är även därför som vi jobbar med planering och ägnar mycket tid åt att reflektera och vid behov justera.

Kunskapsskolan har under det senaste läsåret arbetat med att ta fram ett bokningssystem för det undervisningspass som vi kallar workshop. I arbetet har flera skolor varit pilotskolor och de har fått testa systemet och utveckla det tillsammans med vår centrala pedagogikavdelning. Nu är systemet färdigt och från och med detta läsår kommer alla medarbetare och elever få tillgång till det via den digitala loggboken på Kunskapsporten.

Workshopbokningssystemet ger en tydlig överblick över vilka workshops och salar som är tillgängliga samt vilka ämneslärare som undervisar i dessa. I systemet sammanlänkas elevernas loggbok och arbetsmål, vilket gör att lärarna kan planera och strukturera sin undervisning i workshop på ett bättre sätt. Eleverna kan också göra ett antal val vid bokningen som gör att läraren redan innan passet kan se om eleverna till exempel behöver hjälp med en särskild uppgift eller om de behöver redovisa något.

Det nya bokningssystemet skapar ännu bättre möjligheter för att eleverna ska få en personligt utformad utbildning utifrån deras förutsättningar, behov och mål. Systemet skapar också en större delaktighet där eleverna kan vara med och påverka sin skoldag i större utsträckning. Planeringen sker som vanligt alltid med hjälp från de personliga handledarna.

Det nya systemet möjliggör också för skolan att följa elevernas närvaro på ett bättre sätt och vi kommer kunna anpassa våra scheman utifrån elevernas behov i större utsträckning. Ser vi till exempel att vissa workshops är mycket populära bland eleverna har vi möjlighet att utöka antalet eller tiden. Vi får helt enkelt mycket bättre överblick och bättre förutsättningar för att möta våra elevers behov.

Riktigt häftigt tycker jag, och återkopplingen såhär i början har varit riktigt bra från eleverna.

Då vi byter schemaprogram så behöver vi även byta rutin för hur ni som vårdnadshavare gör frånvaroanmälan.

Från och med läsåret 23/24 kan inte vårdnadshavare anmäla sitt barns frånvaro via Skola24 längre. Frånvaroanmälan sker nu istället via Kunskapsskolans vårdnadshavarportal. Gör så här för att frånvaroanmäla:

  1. Gå in på följande länk: vardnadshavare.kunskapsskolan.se och logga in med BankID.
  2. När du loggat in kommer du kunna frånvarorapportera ditt barn. Observera att du måste välja barn i listan för att kunna göra frånvaroanmälan. Du kan välja att frånvaroanmäla “hela dagen” eller “del av dag”. Vill du frånvaroanmäla för del av dag så avmarkerar du först “hela dagen” och väljer sedan “del av dag”. När du gjort din frånvaroanmälan kommer du kunna se att frånvaroanmälan gått igenom.

För utökad information om frånvaroanmälan finns här en manual. Där kan du också se hur du gör för att få en översikt på eventuell frånvaro för ditt barn.

Som vårdnadshavare har du också möjlighet att genom vår föräldrainloggning ta del av bland annat ditt barns loggbok i Kunskapsporten utan att ditt barn är med. Ta för vana att logga in då och då för att följa ditt barns skolgång.

Många nyheter inför i år, men det gör detta året så spännande!

Vi hoppas verkligen att läsåret ska fortsätta som det börjat, den bästa skolstarten under mina år på skolan kan jag i alla fall säga. Så jag ser verkligen fram emot ett fantastiskt läsår!

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.