Ansök
Om oss

Rektorn har ordet oktober - Kunskapsskolan Nyköping

Rektor Matilda Granath berättar om händelser på skolan.

Oktober 2023

Hej där hemma!

Nu börjar vi närma oss halvtid på höstterminen och det är dags för en uppdatering från mig om vad som är på gång i skolan. I veckan har eleverna haft aktivitetsdag och det var allt från schackspel till skridskoåkning som stod på schemat. Jag tror att de allra flesta elever upplevde dagen som ett välkommet avbrott i skolvardagen då det är mycket som ska bli klart nu innan höstlovet.

I september hade vi besök av Skolinspektionen då de genomförde en planerad kvalitetsgranskning inom normkritik och SYV hos oss på mellanstadiet. Denna granskning sker på många skolor runt om i Sverige och vi blev slumpmässigt utvalda för granskningen. De intervjuade bland annat några elever och lärare men också vår studie- och yrkesvägledare Cathrin och mig som rektor. Vi kommer att få återkoppling och ett beslut från deras besök, förhoppningsvis innan jul, och vi ser fram emot att se vad de har kommit fram till och om det finns något som vi behöver utveckla.

Vi har också haft besök av kommunpolitiker från barn- och ungdomsnämnden som årligen gör verksamhetsbesök på Nyköpings grundskolor. Han imponerades stort av det studiefokus som råder på skolan och av våra engagerade elever som han mötte och pratade med när vi gick runt på skolan. Som rektor blir jag förstås oerhört stolt när våra elever berättar och beskriver sin skola på ett sådant fint sätt.

Betygsprognos och uppföljning
Vi har också haft vår första avstämning som vi kallar betygsprognos och som är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete. Ämneslagen går igenom samtliga elevers kunskapsutveckling för att säkerställa att de arbetar mot sina mål. Arbetslagen gör också ett uppföljande arbete när prognosen är klar och följer upp med eleverna på PH-samtalen. Ni vårdnadshavare kommer också att kunna ta del av ert barns progression via loggboken och pratbubblan som ni hittar i ert barns terminsplanering. Mer info om det kommer i arbetslagens veckobrev. Jag vill också passa på att slå ett slag för vårt studiestöd som vi erbjuder klockan 08.20-09.20 på onsdagar och torsdagar och varannan måndag erbjuder vi också mattestuga.

Trygghet och trivsel
En förutsättning för lärande är att det ska råda ett gott studieklimat i en trygg och trivsam miljö och som en del av skolans förebyggande arbete har vi ordningsregler. Dessa är förankrade i samtliga basgrupper och skolans elevråd. Du hittar dem på vår hemsida.

Under läsåret kommer vi också att arbeta med ett antal teman med våra basgrupper på bland annat basgruppssamling och PH-samtal. Vi inledde terminen med att delta i Dansa för livet, ett projekt som bland annat Tim Bergling foundation och Suicide zero står bakom tillsammans med Polhemsskolan i Lund. Det var fantastiskt att se våra 525 elever, från årskurs 4 till 9, dansa tillsammans ute på skolgården! I oktober kommer temat att vara studieteknik och hur man pluggar smart och hållbart.
Under vårterminen kommer vi att behandla bland annat hälsa och värderingar. Något som eleverna ser fram emot är vårt uppskattade Luciatåg och där har förberedelserna redan dragit igång med Malin och Niclas i spetsen. Ni vårdnadshavare kommer att få en inbjudan när det börjar närma sig och för er som är nya vårdnadshavare så kan jag verkligen rekommendera er att gå om ni har möjlighet.

Prao och gymnasiemässa
Snart kommer våra elever i årskurs 8 och 9 att ha fokus på framtidsval. Det börjar med ett besök på Gymnasiemässan som äger rum den 25 oktober i Multihallen på Rosvalla. Ni som vårdnadshavare är välkomna dit mellan klockan 17.00 och 19.00. Läs mer om mässan här: Nyköpings gymnasiemässa Veckan efter höstlovet har årskurs 9 sin prao-vecka och vecka 46 är det dags för årskurs 8. Några elever har svårigheter att hitta en plats, så har du möjlighet att ta emot en elev, hör av dig till vår Studie- och yrkesvägledare Cathrin Brohlin cathrin.brohlin@kunskapsskolan.se.

Nu under hösten bjuder gymnasieskolorna in till informationskvällar och öppet hus och ett sätt att hålla koll på alla datum är att be era barn visa SYV-sidan på Kunskapsporten.

Med vänlig hälsning,
Matilda Granath
Rektor Kunskapsskolan Nyköping
matilda.granath@kunskapsskolan.se

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.