Kunskapsskolan Lund till final i Skolornas Fredspris
När Fredens hus avslöjade finalisterna i Skolornas Fredspris var Kunskapsskolan Lund en av tre skolor som gått vidare och nu har chans att vinna.
– Det känns väldigt stort. Att arbeta med demokrati och värdegrund kan påverka skolkulturen positivt, säger Emelie Jönsson, SO-lärare på Kunskapsskolan Lund.
Skolornas Fredspris delas ut varje år av Fredens hus i samarbete med förintelseöverlevaren Emerich Roths stiftelse. Lärare och elever kan själva nominera sin skola till priset. Vinsten är ett så kallat kunskapslyft, där vinnarna får lära sig mer om mänskliga rättigheter, fred, medmänsklighet, civilkurage, intolerans och normer i samhället.
Emelie Jönsson, lärare i SO på Kunskapsskolan Lund, skickade in nomineringen tillsammans med några av sina elever i årskurs 8.
– I vår ansökan beskrev vi vad vi redan nu gör inom dessa områden och vad vi skulle vilja utveckla och bli bättre på. Vi har till exempel ett starkt miljöråd och elevråd på skolan, men skulle gärna vilja arbeta mer med demokrati och värdegrundsfrågor under basgruppssamlingarna, berättar hon.
Efter några veckor fick de veta att de hade gått vidare till nästa steg i tävlingen. Emelie Jönsson, skolans rektor Åsa Klein och elever från miljörådet och elevrådet blev intervjuade av representanter från Fredens hus och fick berätta mer ingående om hur de skulle vilja jobba med värdegrundsfrågor, demokrati och mänskliga rättigheter.
– Sedan höll vi tummarna, berättar Emelie Jönsson.
“Redan vinnare”
Och nu står det alltså klart att Kunskapsskolan Lund är en av de tre skolor som gått till final i årets upplaga av Skolornas Fredspris.
– Det känns verkligen jätteroligt! Tyvärr har eleverna hunnit gå på sommarlov, så vi har inte kunnat berätta nyheten än, men jag är säker på att de kommer att bli glada när de får höra det.
Alla tre skolor som gått till final får ta del av kunskapslyftet och kommer under nästa läsår bland annat att få böcker skrivna av Emerich Roth och föreläsningar om demokrati för både elever och medarbetare.
– Så vi är ju redan vinnare. Det känns väldigt fint. Det är roligt för eleverna att det kommer insatser utifrån, det skapar engagemang. Förhoppningen är att vi ska fortsätta lära ut och uppmärksamma detta även efter nästa läsår, säger Emelie Jönsson.
Hon berättar vidare att ett av skolans prioriterade mål är att arbeta med skolkultur.
– Att jobba med demokrati och värdegrund kan påverka skolkulturen mycket i en positiv riktning, så det här kan bli inspirerande för eleverna, men också för medarbetarna.
Den slutliga vinnaren meddelas i augusti. Skolan som tar hem vinsten kommer att få resa till bokmässan i Oslo för att ta emot sitt pris samt. De får även ett resestipendium för att besöka Voksenåsen, en av förintelsens minnesplatser i Norge.
Om skolornas Fredspris:
“Målet är att utbilda unga till reflekterande och empatiska medmänniskor och träna dem till ansvarsfulla samhällsmedborgare som vill och kan föra den nu bortgångne förintelseöverlevaren Emerich Roths budskap vidare till nästa generation, för ett mer fredligt och demokratiskt samhälle. Vi kommer även att fortbilda personal i skolans demokratiuppdrag.”