Ansök
Om oss
Alma sitter vid ett bord på Kunskapsskolan Nyköping.

Alma går till vardags i femman på Kunskapsskolan Nyköping.

Kunskapsskoleleven Alma gör karriär som skådespelare

Till vardags går Alma i femman på Kunskapsskolan i Nyköping. Men på fritiden är hon skådespelare och har medverkat i över 60 produktioner, bland annat serien Agenterna på SVT. Här berättar Alma om hur allt började och hur det funkar att kombinera skådespelarkarriären med skolarbetet.

Alma Nyberg går i årskurs fem på Kunskapsskolan Nyköping. Men förutom att vara en vanlig mellanstadieelev gör hon också karriär som barnskådespelare. Första rollen var som statist i en film för tre år sedan.

– Min mamma anmälde mig för att det skulle vara en rolig sysselsättning på sommarlovet. Och det var väldigt kul! Jag fick mycket beröm från filmteamet, som tyckte att jag var en talang och undrade om det verkligen var första gången jag skådespelade.

De fina orden från filmteamet gjorde att Alma ville fortsätta som skådespelare. Hon blev snabbt erbjuden roller i andra produktioner, och i dag har hon medverkat i över 60 olika filmer, tv-serier, reklamfilmer och teateruppsättningar.

I vår kommer Alma att synas i femte säsongen av tv-serien Agenterna i SVT Barn. Serien utspelar sig i den fiktiva världen Krimsta city, där barn kallas in för att lösa de senaste fallen.

– Jag filmade under 19 dagar och hade jättekul. Vi är sammanlagt tio agenter och vi är med i olika avsnitt och olika team. Jag är med i fyra av avsnitten som sänds i vår, säger Alma.

Min personliga handledare är väldigt stöttande

Alma berättar att inspelningarna oftast är på helger eller kvällar, men att hon ibland behöver vara borta från skolan för att spela in. Då underlättar Kunskapsskolans arbetssätt, där hon själv är med och gör sin egen veckoplanering.

– Det funkar väldigt bra för mig att hinna med både skolarbetet och skådespelandet. Skolans rektor och min personliga handledare Daniel är väldigt stöttande. Och om jag missar något tar jag ansvar och jobbar ikapp och stannar kvar i skolan på personlig handlednings-tid samt efter skoltid.

Förutom många olika roller har skådespelarkarriären lett till flera nya vänskapsrelationer, och hon har fått lära sig mycket om hur det fungerar på en filminspelning.

– Det är jättekul att se vad som händer bakom kulisserna. Det är mycket större än vad man tror när man ser något på tv. En enda scen kan kräva många omtagningar, säger Alma.

Ibland blir det lång väntan under inspelningarna. Då brukar Alma passa på att se hur till exempel kameramannen och regissören arbetar.

– Oftast är det massor av personer som ingår i teamet. Jag har lärt mig att alla är lika viktiga – från kameraman och ljudtekniker till regissör, skådespelare och statister.

Har du alltid gillat att uppträda?

– Ja, när jag var yngre gjorde jag dansuppträdanden. Jag är inte blyg. Och jag har alltid haft lätt för att prata och hålla muntliga presentationer i skolan, det är faktiskt en av mina favoritgrejer.

Vilken av dina roller har varit roligast hittills?

– Jag var med i en reklamfilm för Bauhaus med Peter Stormare och Kristofer Hivju. De var supergoa och roliga att jobba tillsammans med!

Vad har varit svårast?

– Att spela ledsen eller sjuk. Till exempel är jag med i en kortfilm där jag spelar en cancersjuk tjej. Det är en större utmaning än att bara vara glad och skutta omkring. Men jag är extremt tacksam över att jag har fått mer deppiga roller också, jag har lärt mig mycket av det. För att komma in i rätt stämning läser jag manus och föreställer mig hur jag skulle ha tänkt och agerat om jag hade varit den här karaktären på riktigt.

Har du något tips till andra som vill bli skådespelare?

– Börja som statist, det är en bra början för att se hur allting funkar på en inspelning. Det är också bra att gå kurser i skådespeleri för att lära sig hur man ska tänka och agera. Jag har gått flera utbildningar, bland annat på Calle Flygare och Cinemantrix.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Att någon gång få huvudrollen, eller en betydande roll, i en stor internationell film. Men mycket inom filmvärlden lockar mig. Om jag inte skulle vilja skådespela längre fram verkar det roligt att regissera.

Vi önskar Alma stort lycka till med skådespelarkarriären framöver!

 

Alma står tillsammans med Peter Stormare och Kristofer Hivju.

Alma under en reklamfilmsinspelning tillsammans med Peter Stormare och Kristofer Hivju.

DET HÄR ÄR ALMA

Ålder: 11 år.

Gör: Barnskådespelare. Går i årskurs 5 på Kunskapsskolan Nyköping.

Medverkat i: Över 60 produktioner. Bland annat reklamfilmer för Bauhaus, Max Hamburgare och Ikea, kortfilmen Ankh, olika företagsfilmer och musikalen Trolltider av NYMOS i Nyköping.

Aktuell: I säsong 5 av SVT:s Agenterna, som har premiär den 5 april.

Instagram: @almanyberg_official

 

Alma sitter i en säng och blir filmad av en kameraman.

Bakom kulisserna under inspelningen av kortfilmen Ankh, där Alma spelar en cancersjuk tjej.

Alma och två andra skådespelare går över ett fält i solnedgången.

I kortfilmen Ankh spelar Alma mot bland andra Ola Rapace.

Mer om oss

Läs mer om Kunskapsskolans arbetssätt.

Besök någon av våra skolor på ett informationsmöte! Se datum och tider här.

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.