Ansök
Om oss

Svenska och brittiska elever jobbar tillsammans om kvinnlig identitet

För några veckor sedan reste en grupp elever från Kunskapsskolan Spånga till Essex i England. Resan är den sista delen i det kreativa utbyte som startade under våren 2019. Här berättar eleverna själva om resan.

Under våren och hösten 2019 har fem kvinnliga elever från Kunskapsskolan i Spånga, Stockholm och fem kvinnliga elever från Passmores academy Harlow, Essex träffats och samarbetat i ett kreativt utbyte mellan Sverige och England. Eleverna har arbetat tematiskt kring identitet, tillhörighet utifrån frågeställningen; vad innebär det att vara en ung kvinna i Stockholm kontra Essex? Uttrycksformerna i projektet har primärt varit skulptur, illustration och dialog.

Nedan kan du läsa några av elevernas från Kunskapsskolan Spångas reflektioner från resan, texterna är något förkortade.

Clara, 24/9 11.30
När vi klev av bussen möttes vi av den största parkering jag någonsin sett. Parkeringen tillsammans med skolan var minst tio gånger större än den vi har här i Spånga. Framsidan bestod bokstavligen av skolans namn, PASSMORES i trä över hela väggen.

I skolan mötte de engelska deltagarna oss med många kramar och hälsningar. Det kändes ganska naturligt att träffa varandra igen även om det gått så pass lång tid sen sist.

Det som slog mig mest när vi kom in i skolan var hur tomt det var. En sådan stor byggnad, men inte en enda elev syntes innanför dörren. Efter att våra lärare gått igenom någon sorts kontroll lämnade de över oss till britterna. Vi fick en rundtur i skolan och de försvunna eleverna uppenbarade sig en efter en på färgglada stolar i klassrummen. Interiören påminner mycket om Kunskapsskolan i Spånga med många öppna ytor och stor kontrast i färgvalen.

 

Emma, 24-26/9
Att återse de engelska eleverna igen var mycket roligt, det hade gått hela sex månader sen vi sågs sist. Så fort vi klev in i skolan kom de springandes ned för trapporna och tog emot oss. Kramkalas!

Att bo hos en familj i England var både lärorikt och kul. Innan jag kom dit visste jag inte vad jag skulle förvänta mig, det kändes lite oroligt. Men min värdfamilj fick mig att känna mig välkommen. De var väldigt måna om att jag skulle trivas, visade mycket omtanke. Det bjöds på god mat och jag fick en skön säng. Familjen hade till och med "lämnat bort" en syster för att göra plats åt mig.

Förmiddagarna spenderade vi i skolan och jobbade med projektet. Närmare bestämt tittade vi på barnböcker som betytt mycket för oss som små och diskuterade hur dessa har påverkat oss. Andra dagen, när vi kom tillbaka från en dag av museibesök i London, spelade vi alla laserdome. Det var första gången och jag var rädd! Det visade sig vara väldigt roligt men också skitläskigt. Fina minnen, många blåmärken. Jag lyckades få -3400 poäng, hur nu det ens är möjligt. Det var ett trevligt avslut på resan.

 

Läs om de engelska eleverna hälsade på eleverna på Kunskapsskolan Spånga:
Kreativt utbyte om kvinnlig identitet och förebilder

© Kunskapsskolan i Sverige AB 2018

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.